fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Världsunik testanläggning skapas

By on 31 October 2018

En enligt initiativtagarna världsunik testanläggning för biobaserade förpackningar har nu fått grönt ljus.
I Värmland har klustret Paper Province tagit initiativ till en testmiljö för nya typer av förpackningar.

En ny testanläggning för biobaserade förpackningar har fått klarteckning från Vinnova.
Den ska – hoppas man – locka både nationella och internationella besökare till Värmland – för det är inte oväntat där och i klustret Paper Provinces regi som den nya anläggningen skapats.

Paper Province har nu fått finansiering för att starta en testmiljö för fossilfria laminat.
Det betyder, förklarar man, att man i samarbete med näringslivet kan hitta biobaserade alternativ till nuvarande förpackningslösningar.

Förpackningsindustrin står idag för 36 procent – en dryg tredjedel – av den globala plastanvändningen och en markant del i denna konsumtion av plast är i fossilbaserade laminat i kombination med bland annat papper.

Det innebär i sin tur att här finns en stor potential för att ersätta plast och därmed göra en stor och god insats för klimat och en hållbar ekonomi.
Det treåriga projekt man nu startar har en budget på cirka 14 miljoner kr och de pengarna ska användas till att projektera och förverkliga testverksamheten som i sin tur ska korta steget från idé till kommersiell produkt.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.