Varsågod, jag bjuder på en affärsidé

By on 13 March 2015
1stellan-300x336

Det är inte första gången jag bjuder på en lysande affärsidé helt gratis i den här krönikan. Och nu tänkte jag göra det igen.

Jag har tillbringat större delen av dagen i bil. Efter två entimmes möten på kontoret tillbringade jag och kollegan tre timmar i bil, sedan 2,5 timmar i möte och sedan ytterligare drygt tre timmar i bil. Hemresan tog lite längre tid eftersom det snöade rätt rejält.

Vad kan man komma på för revolutionerande affärsidéer under fem timmar i bil?

Vad kan man komma på för revolutionerande affärsidéer under fem timmar i bil? Tja, någonstans under resans gång behöver man få i sig något ätbart. Och när resan drar ut på tiden, och man måste hitta någonstans att tanka, och man börjar bli en liten anings smula sen, då vill man gärna ha något som man kan äta samtidigt som man kör. Men det finns ingenting som man kan äta samtidigt som man kör.

Det skulle möjligen vara en korv med bröd i så fall. Men alla andra alternativ är helt omöjliga att inmundiga vid ratten. Det är sås, sallad och kladd som flyger och far åt alla håll, och där sitter man i bästa kundbesökskavajen och är livrädd för att söla ner sig – men man går nästan alltid bet.

Vid ett tillfälle för något år sedan begick jag det fatala misstaget att försöka äta en kebabrulle bakom ratten. Det slutade med att jag och kollegan fick svänga in vid ett köpcenter längs vägen och kasta oss in på första bästa herrekipering och köpa en ny skjorta, eftersom en liten rännil av sås letat sig ut genom kebabrullen och satt ett outplånligt avtryck på den skjorta jag klätt mig i samma morgon.

Självklart kan man beställa något utan sås. Eller göra som jag gjorde när jag i min ungdom under en kort period drev en målerifirma och hade två parallella uppdrag: varje dag när klockan slog fyra, lämnade jag uppdrag nummer ett, kastade mig i bilen och for till McDonald’s där jag köpte en låda Chicken McNuggets utan sås. Och pommes frites. Då slapp man kladdet, men man blev väldigt trött på de där kycklingbitarna efter ett tag.

Jag har svårt att tänka mig att det är omöjligt att konstruera ett lite större utbud av bakom ratten-vänliga måltidslösningar. Den utmaningen lämnar jag till alla smarta entreprenörer där ute. Det finns fler kringflackande hungriga människor än mig – det finns helt enkelt en marknad där ute.

Nu sitter det säkert en och annan rättrådig person därute i vårt avlånga land och tänker: men… det är väl typ förbjudet att ens skicka SMS när man kör? Då får man väl inte äta vid ratten?

På den frågan skulle jag vilja svara så här: att man inte får skicka SMS vid ratten är bra för trafiksäkerheten. Det skulle också vara bra för trafiksäkerheten om det fanns enkla och smidiga måltidslösningar för alla road warriors. Då skulle man slippa jonglera med kladdiga hamburgare och såsdroppande kebabrullar, och kunde anlända till sin destination mätt och glad, utan stress.

 

Hett just nu: OS

Klart att vi vill följa våra svenska hjältar under Olympiska Spelen i ryska Sotji. Vi hoppas det blir en verklig folkfest med massor av svenska medaljer. Och vad ska man tycka om att MTG lagt rabarber på sändningsrättigheterna? Reklamavbrott mitt i en sportsändning är förstås ingen höjdare, men för sådana som mig – som jobbar i kommunikationsbranschen – ser man samtidigt en fantastisk möjlighet att nå ut till ett stort antal svenskar i ett positivt sammanhang. Under förutsättning att di svenske klarar sig tillräckligt bra i konkurrensen då, förstås…

 

STELLAN LÖFVING

Är media entreprenör och en av grundarna till kommunikationsbyrån Truth i Göteborg, där han jobbar med kommunikation, strategi och affärsutveckling. Stellan har även grundat nyhetstjänsten Foodwire och flera andra webbföretag, och anlitas ofta som föreläsare inom digital kommunikation

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.