Vi är mer pantade än någonsin…

By on 5 April 2017
2927726-panta-flaskor

177 förpackningar per person.
Så mycket pantade vi svenskar under 2016.
Mest ”pantade”? Värmlänningarna.

Idag, 5 april, kommer beskedet från Pantamera.
Svenskarna har slagit rekord igen – den här gången när det gäller att panta burkar och petflaskor.
2016 pantade vi i genomsnitt 177 förpackningar per person – och duktigast var värmlänningarna med i genomsnitt 299 burkar och petflaskor pantade per person. Sett till enskilda kommuner var Strömstad som i statistiken står för 3 492 pantade förpackningar per person men där den stora gränshandeln drar upp siffrorna i topp.
Det är, för övrigt, även en del av förklaringen till att Värmland toppar – med sin massiva gränshandel mot Norge i framförallt Årjäng och Charlottenberg.

– Ökningen av antalet pantade förpackningar under 2016 beror delvis på att antalet sålda förpackningar ökat men vi kan glädjande nog också konstatera att återvinningen har ökat ännu mer, säger Katarina Lundell som är kommunikationschef hos Pantamera.

För miljön har denna typ av återvinning betydelse. Att tillverka en burk av återvunnet material istället för ny råvara sparar 95 procent energi och med de närmare 1,8 miljarder förpackningar svenskarna pantade 2016 görs en energibesparing på 360 miljoner kWh – lika mycket el som 167 000 personer tillsammans använder i hemmet under ett år.
– Totalt är det över 37 000 ton aluminium och plast som varje år kan bli till nya förpackningar, säger Katarina Lundell.

Pantamera ägs till hälften av Sveriges bryggerier och till en fjärdedel vardera av Svensk dagligvaruhandel och Livsmedelshandlarna.
Målet är att 90 procent av alla burkar och petflaskor ska återvinnas.

Text: Torbjörn Karlgren

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.