Vi blir gladare av att grilla

By on 22 mars 2018
8982630--

Gott med grillat?
Absolut.
Men i Icas grillrapport 2018 konstaterar man dessutom att varannan svensk blir gladare av att grilla…

Jo. Så är det.
När Ica nu lägger fram sin årliga stora grillrapport uppger nästan hälften av svenskarna – 47 procent – att grillning påverkar deras pyskiska hälsa positivt, att de helt enkelt blir gladare av att grilla.

När det gäller vad vi lägger på grillen säger dubbelt så många som för fyra år sedan att de vill grilla mindre mängd kött än tidigare.
Samtidigt påpekar de att köttet helst ska vara svenskt.

Ett kärleksfullt förhållande till grillen och grillat har vi svenskar alltid haft och den kärleken består.
58 procent av de svarande i Ica-rapporten säger att maten blir godare av att grillas och där finns en vetenskaplig förklaring, konstaterar man.
När vi grillar uppstår Maillard-effekten som ger en unik sensorisk profil bestående av doft, smak, textur, arom och utseende.

– Nästan hälften av svenskarna uppger att de blir gladare av att grilla än av annan matlagning, konstaterar Lieselott Liljevik som är omvärldsanalytiker hos Ica.
– Dessutom anser sju av tio att sällskapet är en av de viktigaste faktorerna för att de ska må bra vid grillen. Harmoni, avkoppling och glädje är de känslor som många förknippar allra starkast med att grilla.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.