Vi kryddar mindre än vi tror

Det kryddas för lite i de svenska köken, enligt en ny undersökning från Santa Maria.
Inte så underligt när det kommer från det hållet?
Nej, mer underligt att vi kryddar 26 procent mindre än vad vi tror…

Santa Maria har alltså låtit göra en undersökning om hur vi svenskar kryddar när vi lagar maten.
”För lite”, är det mest intressanta svaret där.
I genomsnitt är det nämligen så att vi i genomsnitt när vi kryddar och följer ett recept men inte mäter upp kryddorna kryddar 26 procent mindre än vad vi tror – och lika mycket mindre än vad recepten anger.

Det innebär alltså att maten vi lagar till i genomsnitt då bara får tre fjärdedelar av den kryddighet som den som gjort receptet tänkt sig.
–  Vi har länge vetat att det generellt sett kryddas på tok för lite i de svenska köken, både gällande antal  kryddor som används regelbundet och i vilka mängder, säger Anja Kempe hos Paulig Foods och Santa Maria.

– Detta var en insikt vi hade med i beräkningarna när det nya locket på våra kryddburkar togs fram. Däremot så visste vi inte hur fel många konsumenter faktiskt har när de tror att de måttat upp en tesked, konstaterar hon.

Santa Marias undersökning visar också vilka kryddor vi använder mest – förutom de på första och andra plats givna salt och peppar.

Här är tio i topp-listan
1. Oregano 15,8 %
2. Timjan 8,9 %
3. Chili 7,9 %
4. Basilika 7,6 %
5. Curry 6,2 %
6. Rosmarin 5,5 %
7. Paprika 4,8 %
8. Grillkrydda 4,5 %
9. Cayenne 4,1 %
10. Vitlök 3,4 %