fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Vi slänger med dåligt samvete

By on 16 October 2018

Svenskarna skapar 129 kilo matavfall per person och år men de av oss som slänger mat gör det med dåligt samvete.
81 procent av dem som svarar i en ny undersökning säger att de får dåligt samvete när de kastar mat.

Idag, 16 oktober, firas Världslivsmedelsdagen och då konstaterar vi åter hur stort matsvinnet är och hur mycket vi slänger, exempelvis i Sverige.
En tredjedel av svenskarna säger i en ny undersökning att de slänger mat när de ser att bäst före-datumet passerats – men 81 procent av de som slänger har dåligt samvete när de gör det.

– Samtidigt som det här sker somnar över 800 miljoner människor hungriga varje dag, säger Karl Andersson (bilden), vd på Matsmart som har låtit Sifo göra den aktuella undersökningen.
Det är svårt att göra exakta beräkningar men enligt olika källor slängs uppemot en tredjedel av den mat som produceras samtidigt som alltså 800 miljoner människor svälter.

Så svarade 1 000 svenskar
Sifo frågade 1 000 svenskar mellan 29 maj och 6 juni 2018. Frågorna som ställdes var:

Slänger du mat när du ser att “bäst-före-datum” har passerats?
3 procent svarade: Ja, alltid.
30 procent svarade: Ja, ibland.
45 procent svarade: Nej, sällan.
22 procent svarade: Nej, aldrig.
0 procent svarade: Vet inte, tveksam.

De som slänger mat fick nedanstående fråga:

Får du dåligt samvete när du slänger mat?
29 procent svarade: Ja, alltid
52 procent svarade: Ja, ibland.
15 procent svarade: Nej, sällan.
4 procent svarade: Nej, aldrig.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.