fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Vi vill ha klimatsmart kött

By on 15 April 2019

Klimatsmart kött. Svenskt och producerat utan fossila bränslen.
Det är vad hälften av svenskarna vill ha.
Då accepterar man också ett högre pris, enligt organisationen Svenskt kött.

Svenskt kött presenterar en ny undersökning som i sammanfattning säger att 50 procent av svenskar vill ha klimatsmart kött, producerat utan fossila bränslen eller råvaror inblandade.
Enligt Svenskt kött har konsumenterna då också förståelse för att svenskt kött är dyrare och är beredda att betala mer för ett kött om de kan förknippa det med säker mat, kvalitet, bra djurskydd och svenska arbetstillfällen.

– Det är jätteroligt att återigen få det starka förtroendet som finns för svenskt kött bekräftat, säger Isabel Moretti som är vd för Svenskt kött.
– En fundering är om vi passerat “peak vegetarian” och att det i stället är fossilfritt som är på väg upp, säger Moretti.

Enligt undersökningen uppger fler att de är flexitarianer snarare än vegetarianer.
Den stora skillnaden i svaren i undersökningen är att en högre andel av dem som inte äter kött eller sällan äter kött anger miljöskäl som förklaring.

Svenska konsumenter tycker precis som tidigare att köttets ursprung är viktigt och köper i särklass mest av svenskt kött.
Två av tre konsumenter uppger att de är beredda att betala mer för svenskt kött och hela 83 procent valde att köpa svenskt kött när de handlade senast.

Andelen som är positiva till svenska djuruppfödare är nu 74 procent.
– Vi ska inte säga att det är tack vare torkan, men visst satte förra sommarens extrema torka fokus på livsmedelsproduktionen och djurhållningen i Sverige och inte minst på hur sårbara vi är, säger Isabel Moretti.

Foto: Gunnar Magnusson

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.