Vill ha nationell pant på plastpåsar

By on 7 May 2018
7463768-ulriksdals-centrum

Hemköp uppmanar regering och riksdag att införa ett nationellt system för pant på plastbärkassar.
– Det skulle på allvar medverka till att öka återanvändningen av kassar samtidigt som det skulle ge ett flöde av återvunnen, ren plast, skriver Hemköps hållbarhetschef Maria Nobel i en debattartikel.

Hemköp inledde under 2017 ett försök med pant på plastbärkassar i en butik i Stockholm och rullar nu ut försöket till ett antal andra Hemköps-butiker i Sverige.
– Nu hoppas vi att fler butikskedjor och handlare följer vårt exempel, skriver Hemköps hållbarhetschef Maria Nobel i en debattartikel i Dagens samhälle.

– Plast är idag ett av de vanligaste materialen för förpackningar i dagligvarubutiker, konstaterar hon.
Men bara en liten del materialåtervinns medan resten förbränns och en av anledningarna är att det retursystemet som hanterar plast är undermåligt, enligt Maria Nobel.

Vi har valt att inte vänta på att politiska beslut ska fattas. Istället fortsätter vi att satsa på att ta fram fler förpackningar av förnyelsebara material, satsa på rena plaster och införliva fler produkter i pantsystemet, skriver Maria Nobel och påpekar att problemet är stort.
Enligt Naturvårdsverket köpte svensk handel förra året in 832 miljoner plastbärkassar, i genomsnitt 83 plastbärkassar per person i Sverige.

– För att minska den siffran, uppmanar vi till att plastbärkassar kommer in i pantlagstiftningen och att ett nationellt system för pant på plastbärkassar införs, skriver Nobel som hoppas att fram tills fler butikskedjor och handlare ska följa efter Hemköp.
– Även bra idéer bör återanvändas.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.