fbpx
Vill du medverka i vår inlaga Grill & Kalla Drycker? Kontakta annons@butikstrender.se Sista materialdag 4 april.

Vill se tuffare krav i köttupphandling

By on 9 augusti 2018

Kommunerna kan ställa tuffare krav vid offentlig upphandling.
Det skulle vara bra för köttbranschen.
Det konstaterar organisationen Svenskt kött i en ny kartläggning.

Nio av tio kommuner har krav på förbud mot svanskupering vid offentlig upphandlling – men knappt hälften av dem ställer liknande djurskyddskrav för nöt eller lamm, skriver Svenskt kött idag.
Organisationen har kartlagt vilka krav kommunerna ställer när de upphandlar kött.

Kartläggningen visar att många ställer krav på ursprungsmärkning och låg antibiotikaanvändning, skriver Svenskt kött som sedan konstaterar att endast hälften av kommunerna ställer krav på djurvälfärdsprogam.
Dessutom är det så att få kommuner ställer lika tuffa krav när det gäller lamm och nöt som när det gäller griskött.

Organisationen menar att högre ställda krav skulle öka möjligheten att få svenskt kött på tallriken.
Idag är 40-50 procent av det kött som serveras i skolor och äldreomsorgen importerat, enligt Svenskt kött.

– Svenska skattebetalares pengar bör inte spenderas på livsmedel som samma skattebetalare har valt bort när de själva handlar i matbutiken, säger Svenskt kötts vd Elisabet Qvarford.
– Den höga andelen importerat kött visar att det finns utrymme för förbättring vad gäller exempelvis hårdare krav på djurskydd. Det finns inga ursäkter för att inte servera hållbart producerat kött i våra kommuner, men det kräver politisk prioritering och bättre kravställning.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.