Willys startar Restakuten

Här kommer nästa initiativ mot matsvinn.
Willys startar Restakuten.
Via Instagram kommer tips om hur man kan ta vara på maten.

Willys nya initiativ Restakuten är tänkt att vara ett bidrag till en enkel lösning på ett stort problem.
Det handlar, förstås, om det gigantiska matsvinn vi har i Sverige och som vi måste göra något radikalt åt.

Willys Restakuten är en tjänst på Instagram.
Där kan användarna lägga upp en bild på sina rester och Willys svarar då med ett recept eller tips på hur man kan ta vara på maten.

Att problemet är stort inser man om man vet att det i Sverige varje år tros slängas mer än 300 000 ton ätbar mat.
– Vi har länge arbetat med att minska vårt matsvinn och nu vill vi inspirera och hjälpa hushållen att slänga mindre mat. Genom Restakuten vill vi visa hur enkelt det är att ta tillvara på mat som annars skulle hamnat i soporna, säger Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys.

Restakuten startar 18 mars och kommer vara bemannad mellan 12.00 och 18.00. Initiativet testas under tio dagar och om gensvaret blir stort kan det bli ett återkommande koncept.

Willys har också via Sifo undersökt vilka varor som slängs mest av svenskarna.
Utifrån det har man tagit fram ett stort antal svinnsmarta recept.

Svenskarnas tio mest slängda varor
Vad av nedanstående har du eller någon i ditt hushåll slängt de senaste 30 dagarna?
1.        Mjukt bröd                                                     46 %
2.        Gurka                                                              30 %
3.        Banan                                                              27 %
4.        Clementin                                                        24 %
5.        Tomater                                                          23 %
6.        Äpplen                                                            23 %
7.        Mjölk                                                              22 %
8.        Crème fraiche                                                  21 %
9.        Morot                                                              20 %
10.      Lök                                                                 18 %