61 ton plast bort hos Icas örter

Ica tar bort 61 ton plast – i andel 99,9 procent – i förpackningarna för sina krukodlade örter.
Ica och odlaren Spisa har tillsammans skapat en helt ny plastbantad lösning för färska örter.
– Jättekul och ett stort steg framåt, säger Icas Kerstin Lindvall.

Ja, Ica tar bort 61 ton plast per år genom att byta förpackningar på sina krukodlade örter.
Det är tillsammans med odlaren Spisa som ICA tagit fram en helt ny plastbantad lösning för färska örter som nästan helt utesluter plast både i odling och slutprodukt.

Det är tre olika delar av örtförpackningen som byts ut. Plastkrukorna ersätts med en växtfiberbaserad lösning, plastbrättet som örterna distribueras i ersätts med ett i papp och att plastpåsen som örten säljs i får en påse som till minst 90 procent består av förnyelsebart material och sorteras som papper.

Första produkt ut, är Icas ekologiska basilika. Mängden plast runt basilikan minskar med cirka elva ton per år. Minskningen av koldioxid för den nya lösningen blir 61 ton.
När övriga krukodlade örter också har fått den nya plastbantade lösningen kommer cirka 55 ton plast per år att sparas. Minskningen av koldioxid motsvarar 204 ton. 1 ton koldioxid motsvarar cirka 500 mils bilkörning.

– Jättekul och ett stort steg framåt att vi nu kan byta ut i stort sett all plast runt våra örter. Detta ligger helt i linje med vår plaststrategi, som bland annat innebär att alla förpackningar ska gå att återvinna år 2022, och att våra förpackningar ska vara gjorda av återvunnen plast, alternativt vara av fossilfri råvara senast år 2030, säger Kerstin Lindvall hållbarhetsdirektör i Ica-gruppen.

– Vi på Spisa smaker är glada att kunna ta fram den här lösningen till Icas örter. Vi flyttar successivt fram våra positioner genom att bland annat ta fram ekologiska alternativ, avsevärt reducera vårt koldioxidavtryck av fossil uppvärmning och välja bort plastförpackningar, säger Jonna Hansson, vd för Spisa.

Dela denna nyhet

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

NYHETER VARJE VARDAG?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Klarna på väg mot nytt miljardförvärv

Klarna på väg mot nytt miljardförvärv

Klarna är på väg att investera i ett nytt företag. Det handlar om ett köp av en tysk jätte och rör sig enligt media om en ny miljardaffär för Klarna.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.