Annons

Välkommen till dagligvaruhandelns magazine.

Får sälja utanför butik

Västerås kommun vill stötta det lokala näringslivet under Corona-tiden och låter butiker ha försäljning utanför gatan utan att ta ut sedvanlig avgift.

Får gratis hemleverans

GodHjälp är en ny satsning för gratis hemleveranser av mat- och apoteksvaror med hjälp av volontärer. Tjänsten ska hjälpa människor i riskgrupper att stanna hemma och flera av Sveriges stora dagligvarukedjor deltar.

Öppnar online för riskgrupper

På måndag lanserar Mat.se sin nya onlinebutik där man tagit fram erbjudanden riktade speciellt till personer i Corona-riskgrupper i tre specialkassar.

Vill leverera hem till fler

Ica påskyndar nu möjligheten för fler att få mat hemlevererad. Man snabbar på utrullningen av måltidsappen Ica Pronto för att öka hemleveranserna.

Nytt nätverk levererar mat

Ett nätverk av kockar som erbjuder hemleverans av färdiglagad mat i hela Storstockholm. En av många nya kreativa satsningar i Corona-krisens spår.

Annons

Hittar lösningar med Attendo

Nordic Choice Hotels som varslat 4 500 medarbetare i Sverige om uppsägning skapar ett nytt samarbete med Attendo för att hitta nya jobb åt uppsagda.

”Fortsätt välja Fairtrade”

Corona-krisen slår globalt och dubbelt. Därför är det viktigt att välja Fairtrade även nu, påpekar Fairtrades t f generalsekreterare Ola Höiden idag.

Nytt krispaket för småföretag

Regeringen presenterar tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna ett krispaket för att hjälpa svenska småföretag att klara sig under Coronakrisen.

Välkomnar krispaket

Handelsanställdas förbund välkomnar det krispaket som regeringen nu lagt fram och att de företag Handels medlemmar arbetar i skyddas i en utsatt tid.

Ingen konkurs för VRG

Konkursansökan måndag. Avskriven onsdag. Nu fortsätter rekonstruktionen av Venue Retail Group och en befintlig aktieägare ska ordna finansieringen.

Annons

Nummer 3 av vårt magazine är nu äntligen ute! Läs om den gamle fotbollsvakten Magnus Hedmans alkoholfria alternativ samt vad kunderna vill ha av dig under 2020.

Klicka på omslaget för att läsa e-magazinet.

Två nya modebolag i konkurs

Rune Anderssons bolag Mellby gård har valt att idag tisdag sätta de två modekedjorna Flash och Dea Axelssons i konkurs i följderna av Corona-viruset.

Kan ta emot 8 000 permitterade

Lantbruket kan ta emot uppemot 8 000 permitterade i den kris vi har, skriver LRF men påpekar att det kräver rätt beslut snabbt från regeringens sida.

Atria hjälper butiker

Tuffa tider i handeln och i hela samhället. Då gör livsmedelsföretaget Atria en insats och skickar ut hela säljkåren i butikerna för att hjälpa till.

Utökar leveranserna till äldre

Coops onlinehandel utökar leveranstiderna för kunder i ålder från 70 år och uppåt. Förutom utökade ordinarie leveranstider lägger man även till nya.

Varnar för fortsatt konkursvåg

UC:s statistik för 1-20 mars visar att antalet konkurser inom hotell och restaurang ser ut att öka med 57 procent. Nu ser man en fortsatt konkursvåg.

Modekoncern går i konkurs

Venue Retail Group, som säljer väskor och accessoarer, har avbrutit sin företagsrekonstruktion och begärde sig istället i konkurs under måndagen.

Gastro Nord i oktober

Gastro Nord, som skulle ha ägt rum nästa vecka, flyttas till 20-22 oktober. Man ser redan nu att det då finns ett ännu större behov av en mötesplats.

Paradiset går i konkurs

Matkedjan och utmanaren Paradiset försätts nu i konkurs. Orsaken anges som osäkerhet i affärsplanen och kapitalmarknadens kollaps de senaste veckorna.

Annons

De senaste produktnyheterna på hyllan

I Produktnytt kan du få inblick i leverantörernas senaste nyheter.
En populär vinjett, där du håller koll på de senaste trenderna på butikshyllan. 

Vill du visa upp era nyheter, tipsa oss på redaktionen@butikstrender.se

Annons

Annons

Kedjornas nyheter.

Öppnar online för riskgrupper

På måndag lanserar Mat.se sin nya onlinebutik där man tagit fram erbjudanden riktade speciellt till personer i Corona-riskgrupper i tre specialkassar.

Vill leverera hem till fler

Ica påskyndar nu möjligheten för fler att få mat hemlevererad. Man snabbar på utrullningen av måltidsappen Ica Pronto för att öka hemleveranserna.

Lidl vill ha nya samarbeten

Lidl Sverige går nu ut och söker nya samarbeten med Sveriges bönder och producenter. Ambitionen är att hitta ny, långsiktig och hållbar utveckling.

Coop agerar i Karlskoga

Coop Värmland stänger nu en butik i Karlskoga och låter personal därifrån stötta Coop Forum för att den ska kunna hållas öppen även i nuvarande läge.

Utökar leveranserna till äldre

Coops onlinehandel utökar leveranstiderna för kunder i ålder från 70 år och uppåt. Förutom utökade ordinarie leveranstider lägger man även till nya.

Lidl och hotellkedja samarbetar

Nordic Choice Hotels och Lidl Sverige inleder idag ett samarbete. Ambitionen är att hjälpa varslade medarbetare hos hotellkedjan till jobb hos Lidl.

Skanna och betala i mobilen

Hemköp startar nu ett pilotprojekt för en smidig shopping via en app. I Hemköp Smartshopper får kunden hjälp att navigera, hitta och betala i mobilen.

Kopplar ihop marknad och sälj

City Gross kopplar ihop försäljning och marknad genom en gemensam chefspost. Det jobbet går till Håkan Wulff som anställts och börjar jobba 20 april.

Ica Maxi stöttar krögare

Ica Maxi Universitetet i Örebro börjar nu att sälja färdiglagade maträtter från tre lokala restauranger för att stötta näringen i tuffa Corona-tider.

Seniortimme även hos Hemköp

Hemköp väljer nu att låta ett antal butiker ha öppet en timme på morgonen för att låta kunder över 65 år och andra i Corona-riskgrupper

Flera butiker inför seniortider

Som en del i anpassningen till Corona-läget börjar nu vissa livsmedelsbutiker införa speciella seniortider då bara äldre är välkomna att handla. Ica Kvantum Bea i

MED E-MAGAZINE

Håller du koll på de senaste nyheterna inom dagligvaruhandeln var du än befinner dig. 

Först med obemannat i Ica

Nu har den första butiken i någon av de stora kedjorna testat obemannat. I tre månader testades systemet hos Ica Nära i Sillerud morgnar och

Nytt vegangodis från Coop

Coop följer den veganska trenden och lanserar nu ett nytt vegangodis i sitt varumärke Änglamark. Godiset kommer i tre smaker och är enligt Coop svaret

Skolelever stoppas hos Ica

Stora gäng som inte tar hänsyn och även problem med stölder. Nu stoppar Ica-handlaren i Bro centrum elever från att besöka butiken under skoltid. Sedan

Lidl lanserar klimatneutralt vegansortiment

För att möta kundernas krav på veganska och klimatsmarta alternativ till kött lanserar Lidl lanserar nu ett klimatneutralt vegansortiment. Lidl Sverige säger sig ha skapat

Nu är den här korven rökt

Ica återkallar sin egen Ica rökt sojakorv 240 gram på grund av att produkten kan innehålla listeria, som kan utgöra en hälsofara för vissa riskgrupper.

Lidl Sverige byter kommersiell direktör

Ny kommersiell direktör för Lidl i Sverige blir Robert Stekovic. Han tar därmed också en plats i företagets ledningsgrupp. Robert Stekovic efterträder Timo Hansio som

Skottår gav Ica säljboost

En försäljning som steg med 8,4 procent februari jämfört med motsvarande månad i fjol. Det redovisar Ica som samtidigt konstaterar att skottåret gav en kraftig

Här är Icas tio finalister

För tredje året sedan starten 2018 ska Ica dela ut sitt entreprenörspris. Det handlar även detta år om att dels utse Årets lokala hjälte och

Coop organiserar om online

Coop organiserar om sin onlinehandel och knyter digital och fysisk handel närmare varandra. Samtidigt blir Sara Mundt-Pedersen(bild) ny chef för Coop online efter Catrin Folkesson.

Utvecklar stadskvarter i Limhamn

Ica fastigheter ska tillsammans med JM utveckla ett nyy stadskvarter i Limhamn utanför Malmö. Grunden i kvarteret blir en Ica Supermarket och 70 bostäder. Ica

Ica återkallar gräddsås

Ica återkallar Ica gräddsås, ett parti med bäst före-datum 2020-04-03. Orsaken är att produkten innehåller allergenen senap som inte deklareras på förpackningen. Ica meddelade under

Annons

Leverantörsnytt.

”Fortsätt välja Fairtrade”

Corona-krisen slår globalt och dubbelt. Därför är det viktigt att välja Fairtrade även nu, påpekar Fairtrades t f generalsekreterare Ola Höiden idag.

Officiell kaffeleverantör

Löfbergs skapar finska arenaframgångar och blir officiell kaffeleverantör till den nya multiarenan UROS Live i
Tammerfors.

Paulig på förstaplats

Tidigare i veckan publicerades den finska Sustainability Brand Index-rapporten och Pauligs hållbarhetsarbete inom kaffe.

Atria hjälper butiker

Tuffa tider i handeln och i hela samhället. Då gör livsmedelsföretaget Atria en insats och skickar ut hela säljkåren i butikerna för att hjälpa till.

53 av 100 köper flaskvatten

Drygt varannan svensk som svarat i en ny undersökning köper vatten på flaska varje vecka – trots att Sverige har ett av världens bästa kranvatten.

Skånemejerier ställer även in

Med anledning av Corona-viruset ställer Skånemejerier in sin medverkan i vårens kosläpp. Korna släpps ut som vanligt men i år utan publiken på plats.

Teamet hos Arla Unika klart

5 mars öppnade Arla Unika, flaggskeppsbutiken i Östermalmshallen. Nu är teamet som ska driva etablissemanget komplett med en doft av Michelin-stjärnor.

Veg of Lund satsar i England

Veg of Lund utökar sin distribution i England genom ett samarbete med en väletablerad grossist. Nu ska man nå ut bredare med sin smoothieprodukt. Livsmedelsbolaget

Nya hållbara mål hos Midsona

Midsona lanserar nya hållbarhetsmål för perioden 2020-2030. Samtidigt utser man Siv Kjersti Rodal till hållbarhetschef med övergripande koncernansvar. Midsona skriver i en pressrelease att man

Kö när Picadeli öppnade

Det blev kö när Picadeli öppnade sin konceptrestaurang ”Urban Picnic” vid Hötorget. ”Fantastiskt tryck”, sammanfattade Picadelis marknadschef premiären. Det var lång kö genom Hötorgets T-bana

Friends of Adam i nytt samarbete

Friends of Adam startar ett samarbete med cateringfirman Camillas naturligtvis. Nu erbjuder man rawtårtor i tre smaker i sitt bageri i Bromma. Friends of Adam

Nu kräver vi hållbar hudvård

Weleda har flera gånger utsetts till världens mest hållbara hudvårdsföretag. ”Konsumenterna kräver hållbara varumärken”, säger vd Anders Tengelin. Både 2018 och 2019 utnämndes Weleda till

5 SNABBA NYHETER! VART DU ÄN ÄR - VARJE DAG EFTER LUNCH.

DAGLIGT NYHETSBREV DIREKT I MOBILEN!

Kvibille hyllar ostens mästare

I en ny kampanj från Kvibille hyllar man ostens mästare med sin egen ostmästare Roland Johansson i centrum. Namnet? ”Den svenska cheddarostens hjärta”. Kvibille mejeri

Philip Morris öppnar i Nacka

Philip Morris öppnar ytterligare ett försäljningsställe. Denna gång är det en shop i Nacka forum som blir företagets sjätte försäljningsställe i Sverige efter lanseringen av

Vill ha mer växtbaserad skolmat

En undersökning från Ungdomsbarometern, som Svenskt kött lyfter fram, visar att elever som svarat inte bara vill ha vegomat. Orklas undersökning modifierar bilden. I tre

”Mer svenskt kött på menyn”

Endast 20 procent av köttet på krogar och restauranger i Sverige är svenskt. Nu vill LRF bidra till en förändring av det genom kampanjen ”Mer

Agerar mot livsmedelsfusk

”Det behövs en nationell kontrollfunktion med uppgift att stoppa kriminalitet inom livsmedelssektorn”. Kravet kommer från Sveriges kommuner och regioner. Kommunernas kompetens är inte anpassad till

Fontana food väljer Norrmejerier

Fontana food går in i ett samarbete med Norrmejerier. Tanken är att utveckla produkten grilloumi producerad på norrländsk mjölkråvara. Båda parterna ser stor potential i

Mest köpt hos Picadeli

29 miljoner sålda sallader noterar Picadeli i Sverige under fjolåret. Nu summerar man och konstaterar att körsbärstomat, majs, mozzarella och avokadon är vad vi köper

Valio lanserar nyheter

  Valio lanserar fruktyoghurt helt utan tillsatt socker och sötningsmedel. Det handlar om yoghurt i smakerna jordgubb & banan respektive mango. Nyheterna finns i butik

Västerbottensost – mest omtalad

Västerbottensost är Sveriges mest och bäst omtalade varumärke i dagligvaruhandeln, enligt Yogov som rankar vår syn på varumärken. Flera gånger de senaste åren med Västerbottensost

Kaffe för allas lika värde

En krona per paket till Regnbågsfonden genom Löfbergs nya kaffe, Equality light roast. ”Allas lika värde är en självklarhet och något vi jobbar med på

Ny smak från Loka

Loka inleder det nya decenniet med en ny smak Från vecka 2 i servicehandeln och från vecka 4 i dagligvaruhandeln finns Loka rött äpple päron

20 snabba.

Därför står ekologiskt still

Ekologiskt har slutat öka i handeln. Livsmedelsföretagens förklaring? Efterfrågan från kunderna har stannat av. Nu är det närodlat som gäller. Efter att ekologiska varor ökat och tagit marknadsandelar under flera år inträffade ett trendbrott 2019. Från ekologiskt som viktigaste profil ville fler istället att varorna de handlar i första hand

Fortsätt läs »

Korv från morgon till kväll?

12 mars var, bland annat, även Alla korvars dag. Åtminstone passade de ansvariga för Korvfestivalen på att sprida budskapet om en dag med korv hela dagen. Korvfestivalen meddelade att det är Alla korvars dag den 12 mars men ville framförallt passa på att summera årets festival och meddela alla pristagare.

Fortsätt läs »

Jätteförlust efter Corona

Redan nu finns företag inom handeln som drabbas hårt av Corona. Gekås i Ullared räknar med att tappa 50 miljoner i försäljning redan under mars månad. Corona-utbrottet slår nu allt snabbare även mot delar av handeln. Inom vissa segment är konsekvenserna redan omfattande. Till dem hör handel som bygger på

Fortsätt läs »

Clas Ohlson pantar påsar

Clas Ohlson börjar samarbeta med appen Pantapå. Det leder till att kunderna nu kan panta de påsar de köper i butik och få en rabattkupong som tack. Ett led i hållbarhetsarbetet. Så förklarar Clas Ohlson att man nu inleder ett samarbete med Pantapå. Genom samarbetet kan Clas Ohlsons kunder panta

Fortsätt läs »

Ungdomar väljer mer miljömärkt

Enligt en ny undersökning blir svenska ungdomar allt mer intresserade av mat och många väljer kravmärkta varor. Det här framgår av Ungdomsbarometerns årliga attityd- och beteendeundersökning, som bygger på svar från unga mellan 15 och 24 år. Omkring 4 000 ungdomar har svarat på frågor om mat och måltider. Det

Fortsätt läs »

H&M stänger två kaféer

En nysatsning som fick två år på sig. Äldre blir den inte. Nu stänger H&M sitt kafé i Stockholm och det i Uppsala när man behöver ”ta konceptet vidare”. Efter lite mer än två år lägger H&M ned sin kafésatsning i Sverige, den som gick under namnet It´s Pleat. Två

Fortsätt läs »

De får uppsving av corona

Corona lägger sig som en våt filt över mycket av vår handelsaktivitet. Samtidigt konstaterar analytikerna nu att den lyfter andra – och snabbar på en del förändringar. Corona-viruset är över oss och breder ut sig allt kraftigare. Det får stora effekter, inte minst i handeln. Nu talar analytikerna om förändringar

Fortsätt läs »

Ica köper huset man hyr

Ica fastigheter köper nu fastigheten Saltängen 1 i Västerås. Det handlar om den fastighet man är ensam hyresgäst i idag. Ica fastigheter betalar 1,1 miljarder kr för fastigheten. Ica fastigheter köper, genom dotterbolaget Fastica holding, fastigheten Saltängen 1 i Västerås. Säljare är Saltängen property invest och priset är 1,1 miljarder

Fortsätt läs »

Åtta företag för framtiden

Foodtech-acceleratorn Bloomer har sökt entreprenörer. Nu har de första åtta antagits till programmet som Coop, Norrsken och Sweden foodtech står bakom. Över 100 företag ville vara med. Volta Greentech, Foodla, Plant Jammer, Lunch.co, Leeaafymade, Vembla, Trustrace och Grönska. Det är de åtta startupbolag som är antagna till nya acceleratorn Bloomer,

Fortsätt läs »

Corona tvingar Danone att stänga

Mejerijätten Danone stänger sig säljkontor i Solna med cirka 85 anställda. Orsaken är att en anställd visat sig vara smittad av coronaviruset efter en resa till Italien. Två dagar efter en resa till Italien blev alltså en av Danones medarbetare i Sverige sjuk, smittad av Coronaviruset. Nu stänger man säljkontoret

Fortsätt läs »

Gör reklam för jobb i handeln

Handelsrådet har återigen hyrt in Youtube-profilen Therése Lindgren. Den här gången gäller det att göra reklam för jobb inom handeln via ett studiebesök i en Ica Maxi-butik i Stockholm. Handelsrådet vill få fler unga att upptäcka de möjligheter till framtidsjobb som finns inom handeln. Två gånger tidigare har man gjort

Fortsätt läs »

Kunskap minskar klimatpåverkan

Får vi veta mer väljer vi klokare. Faktum är att vi gör det även om vi inte får veta mer. Bara att ämnet kommer upp verkar påverka oss. Anna Edenbrandt vid SLU är en av de forskare som står bakom ”Maten och klimatet – en experimentell studie av konsumenters klimatval”.

Fortsätt läs »

Axfood når jämställt mål

Axfood har nått sina mål om en jämn könsfördelning bland ledare inom koncernen, meddelar man. ”Axfood har länge arbetat med långsiktiga mål för mångfald”, konstaterar man. Ja, nu slår Axfood fast att färska siffror visar att man nått sina mål om en jämn könsfördelning bland ledare inom koncernen. – Axfood

Fortsätt läs »

Egen påse = rabatt hos Jysk

Jysk testar nu ett nytt grepp för att minska förbrukningen av påsar och få fler att ta med egen påse till butiken. Under tre dagar är det tio procents rabatt på varorna som stoppas i påsen. 8, 9 och 10 mars är de tre dagar då den kund hos Jysk

Fortsätt läs »

Hubbar nästa för e-maten

Svenskarnas e-mathandel är fortfarande blygsam men när den tar fart tror Strongpoint, som arbetar med detaljhandelsteknik, att det blir efterfrågan på hubblösningar för hämtskåp. Svenskarnas e-mathandel ökar men gör det fortfarande ytterligt långsamt. Ändå är det rimligt att utifrån alla prognoser tro att 2020 blir det år som ser den

Fortsätt läs »

Ny salladsdag ska få fler unga att äta grönt

Endast en av fem unga äter rekommenderad mängd frukt och grönt. Samtidigt vill fler än hälften ändra sina matvanor, visar en ny undersökning. Nu lanserar svenska Picadeli World Salad Day för att öka ungas intresse för frukt och grönt. I en färsk YouGov-undersökning, som Picadeli låtit genomföra, svarar över hälften

Fortsätt läs »

Östermalmshallen är tillbaka

Efter 4 år av planering och renovering har äntligen miljardprojektet Östermalmshallen öppnat igen. Denna anrika hall som invigdes 1888 där bygget gick då endast tog 6 månader har nu blivit uppfräschad med fler platser och nya handlare. Lite dyrare, lite bättre kanske.  – En av de bästa saluhallarna i världen,

Fortsätt läs »

Dags för sjätte Korvfestivalen

Sjätte upplagan av Korvfestivalen är i faggorna. Fredag-söndag 6-8 mars är det dags för festivalen som i år har LRF:s vd, Anna-Karin Hatt, som invigare på Münchenbryggeriet. ”Den självklara mötesplatsen för alla korvälskare”. Så lanserar Korvfestivalen, nu inne på sitt sjätte år, de tre dagarna på Münchenbryggeriet som startar fredag.

Fortsätt läs »

Agerar kring barns matvanor

En ”klok kokbok” från Orkla food solutions bjuder på tips kring barn, skolmat och matvanor. ”Hälsa på maten” är titeln och är tänkt att inspirera och erbjuda tips om hur man sprider goda vanor. Enligt en ny undersökning från Livsmedelsbarometern, genomförd av Novus, säger 9 procent av de svarande att

Fortsätt läs »

Kempe ny kommunikationschef

Svensk handel har anställt Katarina Kempe som ny kommunikationschef. Hon har senast arbetat hos H&M och börjar sitt nya jobb hos Svensk handel i slutet av april månad. Branschorganisationen Svensk handel har alltså anställt en ny kommunikationschef. Katarina Kempe får jobbet och kommer att börja det i slutet av april

Fortsätt läs »

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch