Allt större andel ekologiska inköp

Vår gemensamma sektor köper alltmer ekologiskt.
Bland kommunerna är Vellinge bäst – för fjärde året i rad och bland de svenska länen är det Örebro som leder stort.

Ekomatsligan administreras av Ekomatcentrum som är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i hela livsmedelskedjan.
I ligan kan man konstatera att de fyra kommuner som toppar alla har över 60 procents andel ekologiska inköp.

Vellinge är för fjärde året etta med sina 80 procent ekologiska inköp, Lund tvåa med 74 procent och på en delad tredjeplats de något större kommunerna Malmö och Örebro som landar på 63 procent.

– Summa summarum kan vi konstatera att Skåne fortsätter att dominera i Ekomatsligan med Vellinge i fronten. Dock kan vi se att Örebro län tagit upp kampen och leder stort i läns-ekoligan. Hela 48 procent av inköpen i länets kommuner och regionen är ekologiska, konstaterar Ekomatcentrums Eva Fröman.

Region Kronoberg vann region- och landstingsligan med 56 procent ekologiskt, tätt följd av Region Uppsala, Landstinget Blekinge och Västra Götalandsregionen.

Ekobrödspriset, som är instiftat av Polarbröd, delades i år ut i två kategorier. Örebro kommun vann priset ”Årets raket” för att de ökat sina inköp av ekobröd med hela 225 procent, medan Vellinge kommun vann pris baserat på störst andel ekologiskt bröd i förhållande till allt bröd de köper – 73 procent.

Årets bästa raket gick till Åre kommun som ökade hela 48 procent, från 29 till 43 procent. Näst mest ökade Borlänge kommun med 45 procent.

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

NYHETER VARJE VARDAG?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Nu ansöker Oatly om börsnotering i USA

Nu ansöker Oatly om börsnotering i USA

Nu är det även officiellt klart att Oatly vill in på börsen i USA. Oatly skriver i en pressrelease att man nu ansökt om en amerikansk börsnotering.

Leksands knäckebröd lanserar pizzabotten

Leksands knäckebröd lanserar pizzabotten

”En pizzabotten som knäcker”? Ja, i vart fall enligt Leksands knäckebröd som nu lanserar en helt ny produkt i form av innovationen Knäckepizzabotten.

Medvind för Axfood i hållbarhetsarbetet

Medvind för Axfood i hållbarhetsarbetet

Minskat matsvinn, fossilfria transporter och högre andel hållbarhetsmärkta varor hör till det Axfood bockar av i hållbarhetsavseende för år 2020.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.