Antibiotikavarning sänkte halloumin

Tidigt under sommaren gick WWF ut med en varning kring halloumiosten.
Nu visar det sig att försäljningen sjönk resten av sommaren i den svenska dagligvaruhandeln.

Det var tidigt under sommaren som Världsnaturfonden, WWF, gick ut och varnade för halloumiosten.
Orsaken var och är att Cypern där vi tar halloumiosten ifrån är det land som ger mest antibiotika till lantbruksdjur.

I jämförelse med Sverige konstaterade WWF att djuren på Sverige får nästan 40 gånger mer antibiotika vilket gjorde WWF bekymrat över konsumtionen.
Den reaktionen späs på av att importen från Cypern fullständigt exploderat. Från de 21 ton halloumi vi importerade från Cypern 2010 har vi idag nått en import (2018) på 4 000 ton.

– Halloumi är en av de produkterna som ersätter kött på tallriken. Om man tror att man gör ett bra val, då är det viktigt att ha ett bra underlag. Det kan faktiskt vara så att det valet är sämre än den köttbit man just valde bort, sade Anna Richert, matexpert hos WWF, då.

Världsnaturfonden kommer i höst med en stor konsumentmatguide som hjälp för att äta sunda varor.
WWF flaggar nu för att halloumin inte kommer att få grönt ljus i den.

Samtidigt har larmet om halloumin och antibiotikaanvändningen på Cypern uppenbarligen fått genomslag.
Såväl Ica som Axfood och Coop rapporterar att försäljningen sjunkit under sommaren och efter larmet.
Däremot har Sveriges gårdsmejerier istället noterat ett kraftigt uppsving så att de från och till haft svårt att möta efterfrågan.