Annons

Sveriges bästa magazine sedan 2002.

Dela artikeln på:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post

Årets julrapport: Julhandeln väntas skapa 15 000 extra jobb

Butiker som säljer leksaker, böcker, heminredning och elektronik får störst uppsving av julhandeln. I år väntas svenskarna handla julklappar för totalt 21 miljarder kronor. De som handlar julklappar lägger cirka 3 000 kronor per person på inköpen.

Julen är handelns viktigaste försäljningsperiod. I takt med att försäljningen av julklappar och julmat ökar växer både skatteintäkterna och antalet arbetstillfällen. Svensk Handels julrapport visar att merförsäljningen som sker i samband med julhandeln genererar fem miljarder kronor i extra skatteintäkter och möjliggöra upp till 15 000 extra jobbtillfällen.

– För att hinna ta hand om alla kunder i julruschen är det många handlare som anställer extra personal. Handeln är en viktig jobbskapare och i årets julhandel kommer många unga att få chansen till sitt första jobb. Det är den bästa julklapp en ungdom kan få, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Fler köper klapparna på nätet
Näthandeln växer och årets julrapport visar att det är nästan lika vanligt att köpa julklapparna på nätet, som att inhandla dem i butiker där kunden bor. Enligt årets julrapport kommer 4 av 10 konsumenter att köpa majoriteten av julklapparna i butiker i närområdet, för fyra år sedan var motsvarande siffra 6 av 10.

– Ett enormt utbud, bekvämlighet och total pristransparens driver tillväxten för näthandeln i snabb takt. Stora delar av e-handeln kommer att ha fullt upp i jul, säger Karin Johansson.

Hållbarhet viktigt när julmaten inhandlas
Nästan varannan kund (48 %) anger att miljö- och hållbarhetsaspekter är viktiga när julmaten ska handlas, motsvarande siffra för julklappsinköpen är 41 procent.

– När allt fler kunder prioriterar hållbarhetsfrågan blir det avgörande för butikernas lönsamhet att erbjuda flera hållbara alternativ. Vi ser också hur många företag i handeln gör före sin kund och inspirerar dem till att göra mer hållbara inköp, säger Karin Johansson.

Vad krävs då för att det ska bli en riktig jul? Vänner och familj, julmat och julpynt är det som är allra viktigast för att skapa den riktiga julstämningen.

Dela artikeln på:

Dela på linkedin
LinkedIn

Senaste nytt.

Presenteras av

Annons

Video

VIDEO: Kreativa lösningar

En Sibylla-handlare laddar en drönare med snabbmat. Ett konditori tillverkar ”dassrullar”. I Corona-krisens spår flödar samtidigt kreativiteten.

powered by Typeform

Annons

Annons

Annons

Anmäl dig till branschens bästa

powered by Typeform

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.