Banker måste ta emot kontanter

Nu är den nya lagen klubbad.
Banker måste ta emot kontanter.
299 av riksdagens 349 ledamöter röstade för den nya lagen.

Riksdagen klubbade under torsdagen den nya lag som kräver att banker tar emot kontanter.
Beslutet fattades med stor majoritet – 299 av 349 ledamöter röstade alltså för.

För Kontantupproret som drivit frågan i flera år är det här en viktig seger.
– Sverige är internationellt sett ett extremt land i att montera ned sin kontantinfrastruktur. Problemet är att när kontantservicen minskar drabbas människor som inte kan använda annat än kontanter, konstaterar man i en pressrelease.

Björn Eriksson, talesperson för Kontantupproret, utvecklar resonemanget;
– Nu har politiken äntligen slagit till bromsen. Utvecklingen där kontanterna försvinner har fått pågå utan att någon tagit ansvar för konsekvenserna. Dagens beslut en viktig seger för alla som inte klarar sin vardag utan kontanter och för alla som värnar om den personliga integritet och Sveriges krisberedskap, säger Eriksson.

Den nya lagen har även stor betydelse för företag och föreningar, särskilt på mindre orter. Riksdagens beslut innebär att staten tar ett ansvar för att vi som land har ett eget lagligt betalningsmedel, påpekar han.

– Andra länder har med stigande förvåning sett hur kontanterna nästan försvunnit i Sverige. De förstår inte hur vi kan vara så blåögda inför farorna. Nästa vecka kommer exempelvis Japans största nyhetskanal hit för att göra ett reportage, säger Björn Eriksson.

Nästa steg för Kontantupproret är att affärer och butiker blir skyldiga att ta emot kontanter. Idag är det tillåtet de stänga ute kontantkunder genom ett anslag om att de inte tar emot kontanter.

– För att kontanterna ska kunna fungera som betalmedel i praktiken måste även affärer och butiker ta sitt ansvar. Det räcker inte att kontanter finns, människor måste kunna handla med dem också, säger Björn Eriksson.

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

powered by Typeform
Mat.se levererar nyårsmat från krogen

Mat.se levererar nyårsmat från krogen

Från och med denna vecka lanserar Mat.se en tillfällig onlinebutik för beställning av en nyårsmiddag. Det är en utvidgning av konceptet restaurangmat.

Ny adblocker döljer snabbmatsreklam

Ny adblocker döljer snabbmatsreklam

Simple feast lanserar en ny adblocker som ersätter digitala annonser med bilder på grönsaker för att belysa snedfördelningen inom reklamen.

Pressbyrån öppnar helt obemannad

Pressbyrån öppnar helt obemannad

Reitan convenience, som äger Pressbyrån, tar nu ett steg till och öppnar en helt obemannad butik som är placerad utanför Mall of Scandinavia i Solna.

Swisha en bit ost under december

Swisha en bit ost under december

Nu erbjuder Västerbottensost en möjlighet att swisha mittbiten av en ost för 200 kr till någon man vill ge en bit ost som gåva.

Tegnell och Sjöstedt julens favoriter

Tegnell och Sjöstedt julens favoriter

En känd svensk person vid julbordet hemma? I så fall är Anders Tegnell den mest önskade. Tvåan? Mer överraskande förre vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

40 procent färre på Black friday

40 procent färre på Black friday

Köer från och till men totalt sett färre än tidigare. Det handlar om Black friday där Triangeln i Malmö rapporterar betydligt färre besökare än 2019.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.