Banker måste ta emot kontanter

Nu är den nya lagen klubbad.
Banker måste ta emot kontanter.
299 av riksdagens 349 ledamöter röstade för den nya lagen.

Riksdagen klubbade under torsdagen den nya lag som kräver att banker tar emot kontanter.
Beslutet fattades med stor majoritet – 299 av 349 ledamöter röstade alltså för.

För Kontantupproret som drivit frågan i flera år är det här en viktig seger.
– Sverige är internationellt sett ett extremt land i att montera ned sin kontantinfrastruktur. Problemet är att när kontantservicen minskar drabbas människor som inte kan använda annat än kontanter, konstaterar man i en pressrelease.

Björn Eriksson, talesperson för Kontantupproret, utvecklar resonemanget;
– Nu har politiken äntligen slagit till bromsen. Utvecklingen där kontanterna försvinner har fått pågå utan att någon tagit ansvar för konsekvenserna. Dagens beslut en viktig seger för alla som inte klarar sin vardag utan kontanter och för alla som värnar om den personliga integritet och Sveriges krisberedskap, säger Eriksson.

Den nya lagen har även stor betydelse för företag och föreningar, särskilt på mindre orter. Riksdagens beslut innebär att staten tar ett ansvar för att vi som land har ett eget lagligt betalningsmedel, påpekar han.

– Andra länder har med stigande förvåning sett hur kontanterna nästan försvunnit i Sverige. De förstår inte hur vi kan vara så blåögda inför farorna. Nästa vecka kommer exempelvis Japans största nyhetskanal hit för att göra ett reportage, säger Björn Eriksson.

Nästa steg för Kontantupproret är att affärer och butiker blir skyldiga att ta emot kontanter. Idag är det tillåtet de stänga ute kontantkunder genom ett anslag om att de inte tar emot kontanter.

– För att kontanterna ska kunna fungera som betalmedel i praktiken måste även affärer och butiker ta sitt ansvar. Det räcker inte att kontanter finns, människor måste kunna handla med dem också, säger Björn Eriksson.

Dela denna nyhet

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

NYHETER VARJE VARDAG?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Klarna på väg mot nytt miljardförvärv

Klarna på väg mot nytt miljardförvärv

Klarna är på väg att investera i ett nytt företag. Det handlar om ett köp av en tysk jätte och rör sig enligt media om en ny miljardaffär för Klarna.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.