Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Brödinstitutet krossar matmyter i julkalender

Är allt mörkt bröd nyttigt och vad är antiinflammatorisk kost? Hur vet man om man inte tål gluten och varför blir magen svullen ibland? Brödinstitutets levande julkalender ger i 24 lucköppningar värdefullt vetande i form av korta filmavsnitt som svarar på vanliga frågor, krossar myter och förklarar vilka kostråd man kan lita på.

Mat är gott och mat är också helt centralt för hälsan. Dessutom är det vetenskapliga sambandet mellan mat och hälsa tydligt. Varierande kostråd duggar tätt och inte sällan med motsägelsefulla budskap. Så många som 2,5 miljoner i Sverige äter idag så kallade ”fritt-från”-produkter utan att ha någon överkänslighet.

Frågor behöver svar. Därför kommer ett gediget gäng av engagerade och kunniga personer från och med den 1 december till och med julafton att räta ut frågetecken om till exempel vilken mat som är bra mat för klimatet, om kolhydrater blir socker i kroppen och hur det är med tillsatser. Men också varför vi så gärna äter vört och saffran till jul.

– Det finns idag gedigen forskning om vad vi ska äta för att må bra och vi vill verkligen att fler ska känna till den och må bra av maten, i både kropp och själ. Alltför många råd som ges skapar mer oro än trygghet kring valet av mat och här vill vi bidra och underlätta, säger Maria Sitell, leg dietist och talesperson på Brödinstitutet.

Tillsammans med Maria Sitell medverkar mathistoriker Richard Tellström, bagarna Johan Sörberg och Alexander Pelli, leg dietist Klara Standley, professor och barnläkare Jonas Ludvigsson och vd för Sveriges bagare & konditorer Martin Lundell.

SENASTE NYHETERNA

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch