Coop sluter avtal med Whywaste

Coop tar ett nytt steg för att minska matsvinnet.
Man har nu tecknat ett avtal med foodtechbolaget Whywaste.
– Whywaste tillför en butikslösning där Coop kan spara pengar, tid och minska matsvinn, säger Coops hållbarhetschef Louise König.

Produktionen av den mängd mat som slängs varje år motsvarar utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid, enligt statistik från Naturvårdsverket. Det motsvarar cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.
Coop arbetar strategiskt för att minska mängden matsvinn i butik. För butikerna innebär en lägre mängd matsvinn minskad kostnad på flera plan.

Nu har man skrivit ett ramavtal med prisbelönta foodtechbolaget Whywaste.
– Coop har en ambition att minska sitt matsvinn i flera led, tillsammans med leverantör, i butik och inspirera våra kunder och medlemmar, säger hållbarhetschefen Louise König.
– Whywaste tillför en butikslösning där Coop kan spara pengar, tid och minska matsvinn. De arbetar med intelligent teknik för datumhantering som ger konkreta resultat direkt på butiksnivå.

Svinnet i butiker beror ofta på passerat bäst-före-datum. Whywaste vill lösa detta genom appen Semafor, som hjälper butiker att identifiera varor som riskerar att passera bäst-före-datum. Maten kan då prissänkas, tillagas eller skänkas till välgörande ändamål istället för att hamna i soptunnan. I Coop Väst har flera butiker redan testat, som har gett framgångsrika resultat.
– Det är jätteroligt att vi har fått till detta avtal med Coop, som verkligen ligger i framkant när det kommer till hållbarhetsarbete, säger Kristoffer Hagstedt, vd och medgrundare i Whywaste.

Coop har sedan tidigare flera samarbeten kring matsvinn. I Göteborg samarbetar Coop med Allwin som förmedlar mat från Coops butiker till ideella organisationer som kvinnojourer, kyrkor och härbärgen. Liknande samar­beten finns på flera platser i Sverige. Under 2017 skänkte Coops butiker totalt 93,5 (85,5) ton mat, motsvarande drygt 208 000 (189 200) måltider.

Whywaste är en av flera aktörer som arbetar med denna typ av metoder för att förebygga matsvinn och förbättra butikernas affärer.
Örebro-baserade Deligate, som uppmärksammades vid Di:s Foodtech 2018 nyligen, är en annan som profilerat sig inom detta angelägna område.

Dela denna nyhet

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

NYHETER VARJE VARDAG?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Ny matfestival får premiär i oktober

Ny matfestival får premiär i oktober

En ny matfestival för ”medveten gastronomi” ska samla Nordens stjärnkockar och genomföra sin första upplaga i oktober i år i Stockholm.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.