Dags att fira Äggets dag igen

Nästa fredag är det dags.
11 oktober är Äggets dag.
Då lägger branschorganisationen Svenska ägg en rapport om alla nyttigheter med att äta ägg.

Andra fredagen i oktober är numera, vid sidan av annat trevligt hoppas vi, Äggets dag eller på engelska World egg day.
Då släpper branschorganisationen Svenska ägg sin rapport om äggets näringsinnehåll, proteinets uppbyggnad, mattrender, svenska mervärden och annat.

Svenska ägg hävdar att ägg har en viktig roll att fylla när vi, i klimat- och hälsodebattens spår, vill äta hållbart, hälsosamt och närproducerat.
– Ägget är ett fantastiskt livsmedel eftersom det är så näringsrikt. Som proteinkälla är ägget perfekt. Tillsammans med en näringsexpert har vi tagit fram en äggrapport med en proteinskola, där man får lära sig mer om proteinets betydelse för vår hälsa, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare hos Svenska ägg.

– Ägg är en perfekt källa till protein och innehåller alla nio aminosyror som vi inte klarar oss utan och som måste komma från maten. Proteinet i ägg kan dessutom absorberas av kroppen på ett effektivt sätt, säger närngsexperten Christer Rosén.

– Ägget är ett enkelt och utmärkt livsmedel för att säkerställa proteinbehovet. De som inkluderar ägg i sin vegetariska kost får ett betydande tillskott av högkvalitativt och lättillgängligt protein, men också andra näringsämnen som vi behöver för att må bra, säger Christer Rosén.

Äggets dag – så firas den globalt
Ägget dag infaller alltid andra fredagen i oktober. Internationellt kallas dagen för World Egg Day och har firats sedan 1996.
Några av de aktiviteter som, enligt World Egg Commission, anordnades på Äggets dag 2018 var:
Eggsellence Award i Australien – en kampanj där konsumenterna nominerade deras favoritäggrecept från restauranger och caféer.
I Bangladesh delade Animal Agriculture Society ut 5000 kokta ägg till konsumenter. Det firades också på andra sätt, bland annat genom välgörenhetslopp.
I Kroatien anordnade äggbranschens Hartmann och teaterföretaget Oberon en teaterfestival för över 1200 barn och ungdomar. Andra aktiviteter som anordnades var bland annat workshops och en kampanj för unga på temat hälsosam mat.
Tre miljoner kokta ägg distribuerades till skolbarn i Indien.
I Schweiz firade de bland annat genom att ”The Biggest Swiss Chicken” turnerade genom landet.
I Chicago samlade de äggrätter från hela världen, från Etiopisk Doro Wat till Croque Madame.
(Källa Svenska ägg)

Dela denna nyhet

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

NYHETER VARJE VARDAG?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.