De vill att kosttillskott ska vägra tyngre

Kosttillskott är inget magiskt. Å andra sidan kan de inte ställa till något heller.
Men rätt hanterade är de just ett gott tillskott som är bra för väldigt många.
Möt männen bakom Tyngre.se som hoppas att dagligvaruhandeln ska öppna hyllorna och lyssna med båda öronen…

Tyngre.se är sajten där du kan ta del av hur mycket information, åsikter och läsning som helst om träning och kosttillskott, handla ett antal produkter och dessutom möta några av profilerna bakom sajten, profiler som nu ser produkter kring kost och hälsa sprida sig i dagligvaruhandeln som aldrig förr och som har åsikter om hur vi på bästa sätt ska hantera tillskotten så att de blir just…tillskott.
Vi har träffat Alex Danielsson och Andreas Guiance hos Tyngre.se.
Bredden hos Tyngre.se?
Ja, vill du ha en bild av spektrat kan du läsa rubrikerna under ”Senaste nytt” på startsidan:
”Så blir du stark i knäböj (och alla andra riktiga övningar)”
”Rehab, sötningsmedel & aminosyror”
”Är lösgodis bättre än chips eller kakor?”
”Byggardeff, paddnackar och en app som preventivmedel”
”Tour de Fräs, del 1: Sundsvall”
”SM-final i Strongman – 105 kg”
”Kosttillskott för förbättrad sprintuthållighet”
”Fitnessflams de luxe”
”Är det bra eller dåligt med träningsvärk när man vill bygga muskler?”

”Skriva på vårt sätt”

En annan rubrik är ”Det värsta jag gjort” och den handlar definitivt inte om Tyngre.se som Alex Danielsson och Andreas Guiance framförallt ser som en redaktionell webbsajt om styrketärning.
– Det var tanken när vi startade, att kunna skriva om styrketräning på vårt sätt och på våra villkor.
– Sedan kompletterade vi vårt redaktionella utbud med att ta fram ett antal produkter som vi kan stå för till försäljning, produkter som är i samklang med det vi gör i övrigt alltså.
Annars är det sunt förnuft som gäller och lika gärna som det står ”Tyngre” på väggen skulle det kunna stå ”Lagom”.
– Vår filosofi är att vi är väldigt seriösa i träningen men att det aldrig får gå till överdrift. Vi vill inte sälja produkter som fettförbrännare till exempel och bestämde oss tidigt. Vi vill också ha seriösa priser i en bransch där det dräller av reaförsäljningar som egentligen inte är på riktigt.
Det handlar, i vår diskussion, om kosttillskott, synen på dem och exempelvis dagligvaruhandelns del och roll i sammanhanget.

Lång logisk kedjaFör dagligvaruhandeln är det, konstaterar jag tillsammans med Alex och Andreas, egentligen en lång kedja som i grunden ser logisk ut där våra stormarknader och matbutiker under en flera decennier gått en lång väg från C-vitaminbrustabletterna till en undanskymd hylla med havrekli och böngroddar till att hälsonytta och hållbar utveckling blivit kungsord.
Ekologiska, hållbara, miljövänliga, nyttiga alternativ har tagit plats i alla hyllor och i alla sektorer av dagligvaruhandeln, sedan har vi fått in apoteken med sin bredd i våra stormarknader efter avregleringen och att vi nu fyller andra hyllor hos Ica, Coop, Hemköp och övriga med kosttillskott, energidrycker och bars av olika slag och nyttighetsgrad är egentligen fortsatta hållplatser längs samma transportsträcka.
Typ.
Sedan är det förstås så att det dels när en produktgrupp blir populär kommer fram mängder av alternativ som huvudsakligen är ute efter att casha in, som nu med mängden energidrycker, konstaterar vi.
Och något magiskt är det inte heller över till exempel de proteintillskott som Tyngre säljer online och alltmer i dagligvaruhandeln.
– Nej, de är ett tillskott som går att använda som komplement till mat och som mat och bidrar till att hålla det totala intaget på en rimlig nivå, konstaterar Andreas Guiance.

Praktiska skäl

Det finns, dessutom praktiska skäl, att använda proteintillskott som just ett tillskott.
– Jag var på Bosön nyligen och träffade friidrottare på elitnivå, berättar Alex.
– De upplevde det som ett problem att Riksidrottsförbundet är så kritiskt till energitillskott. Det här är killar och tjejer som gör av med mycket energi, träningen tar tid, som någon sade ”jag kanske måste duscha fyra gånger om dagen” och det är rent praktiskt nästan omöjligt att hinna tillaga de mängder mat som krävs för deras energiintag.
– Att då kunna komplettera med proteindryck och lite havregryn och ta med i en väska är en utmärkt lösning i det läget.
– Man får inte större musikler av våra proteinpulver, det går lika bra med kycklingfiléer men för ganska många är det mer praktiskt och ett bra, just tillskott.
Dessutom kan ett energitillskott, proteintillskott vara ett sätt att enklare kunna balansera energiintaget när man till exempel får en skadeperiod eller tvingas lägga av hårdsatsningen och i andra likande situationer.
– Sedan är heller inte proteintillskott så begränsat, säger Andreas. Proteintillskott har kommit fram i samband med träning och för dem som tränar intensivt men i min bekantskapskrets så är det egentligen de inaktiva som har störst nytta av det, de som sitter vid datorn alldeles för mycket men nu kan få i sig något nyttigt enklare än de alternativ de valt tidigare. Proteintillskott kan ju dessutom fungera bra för äldre, de har helt enkelt ett väldigt brett användningsområde.

Kräver seriös analys

Nu börjar kosttillskotten och energiprodukterna fylla hyllorna i dagligvaruhandeln på ett sätt som de inte tidigare gjort och då gäller det för handeln att göra en seriös analys.
– Det är viktigt att man väljer de seriösa aktörerna när man tar in produkter, inteminst därför att man i utgångsläget inte har de här expertkunskaperna själv, säger Alex Danielsson och Andreas Guiance fyller i apropå översvallande reklam för det ena eller andra dunderpreparatet;
– Låter det för bra för att vara sant så är det antagligen inte sant heller…
– I vår bransch talar alla så gärna i egen sak, säger Alex. De säger att ”självklart måste du köpa proteinpulver” och det är ingen seriös approach.
– Branschen inom hälsa och kosttillskott byggde upp en mystik kring produkterna och proteinpulver till exempel var något bara för extremt seriösa bodybuilders men idag förstår alla att det här är något bra.
En del av orsaken till det hittar vi i den alternativa matens utbredning och mediagenomslag. Förra året blev årets produkt i Finland ”Pulled oats” som bygger på nordiskt vete och havre.
– Vi har fått hälsosamma produkter de senaste tio åren som blivit mycket godare, nu är de inte bara nyttiga utan goda också och har rätt konsistens och det här är viktigt, säger Andreas.
– Ta proteinbars till exempel, smaken har funnits och nyttan men vad har det hjälpt om det känts som att tugga en telefonkatalog?

Logiskt och välkommet

Nu finns konsistensen där också vid sidan av smaken och alternativen i mathyllornas nyttiga avdelningar har blivit många. Att då kosttillskotten längs vägen får en mer naturlig del för oss är både logiskt och välkommet, tycker männen bakom Tyngre.
Och istället för att vara misstänkta för att vara kusiner eller åtminstone avlägsna släktingar med dopingpreparat så har kosttillskotten steg för steg kommit att ses som naturliga barn i den egna matfamiljen.
Ungefär.
Några problem längs vägen?
– Nja, inte hos seriösa aktörer i handeln, säger Alex Danielsson.
– Men det är ju till exempel så här att proteinpulver kostar mycket att producera och ger därmed lägre marginaler för handlaren och blir på så vis en mindre attraktiv produkt att sälja – medan mer oseriösa produkter som vi ser till exempel fettförbrännare som har större marginaler och därmed kan vara mer lockande att sälja.
– Men då tänker man för kortsiktigt och skjuter sig själv i foten, anser jag.
Och ska Tyngre önska sig något är det gärna att i högre grad komma ut i dagligvaruhandeln – på flera sätt.
Logistiken när det gäller produkterna finns redan i ett uppstyrt samarbete med företaget bakom Vitamin Well.
Men att nå ut i dagligvaruhandeln kan ske på fler sätt;
– Vi kommer gärna ut i butiker och ger kunderna information, säger Alex Danielsson. Likaså bidrar vi gärna till att vara med och informera personalen.
– Vi har varit ute en del och vi får mejl från butikspersonal som frågar om olika saker och det vill vi gärna bygga ut.
– Målet är naturligtvis att det ska vara lika naturligt att köpa kosttillskott på Ica som att mjölk, ägg eller diskmedel där. Och lika seriöst.

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

powered by Typeform
Mat.se levererar nyårsmat från krogen

Mat.se levererar nyårsmat från krogen

Från och med denna vecka lanserar Mat.se en tillfällig onlinebutik för beställning av en nyårsmiddag. Det är en utvidgning av konceptet restaurangmat.

Ny adblocker döljer snabbmatsreklam

Ny adblocker döljer snabbmatsreklam

Simple feast lanserar en ny adblocker som ersätter digitala annonser med bilder på grönsaker för att belysa snedfördelningen inom reklamen.

Pressbyrån öppnar helt obemannad

Pressbyrån öppnar helt obemannad

Reitan convenience, som äger Pressbyrån, tar nu ett steg till och öppnar en helt obemannad butik som är placerad utanför Mall of Scandinavia i Solna.

Swisha en bit ost under december

Swisha en bit ost under december

Nu erbjuder Västerbottensost en möjlighet att swisha mittbiten av en ost för 200 kr till någon man vill ge en bit ost som gåva.

Tegnell och Sjöstedt julens favoriter

Tegnell och Sjöstedt julens favoriter

En känd svensk person vid julbordet hemma? I så fall är Anders Tegnell den mest önskade. Tvåan? Mer överraskande förre vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

40 procent färre på Black friday

40 procent färre på Black friday

Köer från och till men totalt sett färre än tidigare. Det handlar om Black friday där Triangeln i Malmö rapporterar betydligt färre besökare än 2019.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.