Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Ditt kvitto kan vara giftigt Farligt ämne förbjuds för att skydda gravida och små barn

Text: Torbjörn Karlgren

Ditt kassakvitto kan vara giftigt.
Men nu förbjuds det hormonstörande ämnet bisfenol A kvitton och biljetter kan innehålla.
– Det kan bidra särskilt till att skydda gravida kvinnor som hanterar kassakvitton i jobbet, säger Helena Dorfh på Kemikalieinspektionen.

EU-kommissionen har beslutat att förbjuda bisfenol A, ett kemiskt ämne i termopapper som misstänks vara hormonstörande.
Förbudet gäller från 2 januari 2020.
– Det nya förbudet kommer att minska den totala exponeringen för bisfenol A och kan bidra särskilt till att skydda gravida kvinnor som hanterar kassakvitton i jobbet. Bisfenol A misstänks kunna ge effekter på foster och små barn även vid låg exponering, säger Helena Dorfh, utredare vid Kemikalieinspektionen.

Utstår höga halter
Studier som gjorts visar att till exempel kassapersonal i butiker, stormarknader, biografer med mera, personal som av naturliga skäl hanteras kvitton utsätts för höga halter av ämnet under en arbetsdag om kvittopappret innehåller bisfenol A.
EU-kommissionens Reach-kommitté röstade igenom förbudet mot bisfenol sommaren 2016 och nu har alltså EU-kommissionen beslutat införa förbudet i EU:s kemikalielagstiftning, i en särskild bilaga.
Frankrike tog initiativ till att få bort bisfenol A i termopapper och Sverige stöttade förslaget aktivt. Bisfenol A är hormonstörande men används vid tillverkning av vissa plaster och alltså även som färgframkallare i bland annat kvittopapper.
Redan 2011 förbjöds ämnet i nappflaskor i hela EU och i Sverige är bisfenol A förbjudet i lack- och ytskikt i matförpackningar för barn upp till tre år.
Sedan september förra året är ämnet även förbjudet vid relining, alltså invändig renovering, av dricksvattenrör i Sverige.

Ska skydda gravida
Nu förbjuds alltså användningen av ämnet nästan helt och stoppdatum blir 2 januari 2020. Framförallt anser man att förbudet mot användning av ämnet ska skydda gravida kvinnor, foster och små barn.
I hur hög grad bisfenol A används i handel, nöje och kommunikation i Sverige i dagsläget är oklart, enligt Helena Dorfh på Kemikalieinspektionen.
– Vi gjorde en viss kartläggning 2012 och då sade flera av de stora dagligvarukedjorna att de var medvetna om problemet och att de valde alternativ till produkter med bisfenol A, berättar hon.
– Men i vilken grad det används idag vet vi inte och vi vet heller inte hur det ser ut i andra sammanhang som när det gäller biljetter, p-automater, kvitton i andra sammanhang och så vidare.
– Förhoppningsvis har det fortsatt minska och utvecklingen där vi får fler och fler e-kvitton, bekräftelser och biljetter gör ju att det är det troliga, konstaterar Kemikalieinspektionens utredare.

Rapport i september

EU-kommissionen vågar inte helt lita på att alla automatiskt anpassar sig till de nya reglerna 2020. Kommissionen ger därför EU:s kemikaliemyndighet Echa i uppdrag att utreda om man istället väljer termopapper med bisfenol S som liknar det ämne man nu förbjuder.
Även i Sverige går man vidare. Kemikalieinspektionen har fått regeringens uppdrag att undersöka om vi behöver minska användningen av andra bisfenoler.
Inspektionen ska redovisa resultatet till regeringen redan i september 2017.

Så kontrollerar du dina kvitton

Om du misstänker att kvitton innehåller bisfenol A kan du själv kontrollera saken.
Du värmer kvittot genom att hålla en tändare eller tändsticka under det.
Om kvittot/biljetten då färgas kraftigt innehåller det bisfenol A.

 

 

SENASTE NYHETERNA

E-MAGAZINE

Håll koll på de senaste nyheterna inom dagligvaruhandeln vart du än befinner dig. 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Fler nyheter.

Svenskodlad ärta i framtidsprojekt

På naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda provar man att laga maträtter på gråärt (se bild), som under 1800-talet konkurrerades ut av

500 miljoner till Mathem

Mathem tar in 500 miljoner kronor i en ny investerarrunda. Tidigare ägare som Kinnevik, Verdanne och Clas Ohlson satsar mer

Coronaviruset påverkar H&M

H&M-gruppen kommer att påverkas rejält och en längre tid av coronaviruset, Credit Suisse tror att försäljningen kommer att påverkas negativt

Lantmännens vice vd i regeringens..

Regeringens nya strategiska arbetsgrupper ska skapa innovativa lösningar på samhällsutmaningar. Lantmännens vice vd Per Arfvidsson är invald i den grupp

Fazer lanserar Svenskt havreris

Ett svenskodlat klimatsmart havreris. Så lanserar Fazer ”Svenskt havreris”, varumärke Frebaco, med en sjättedel av det thailändska risets klimatpåverkan, hävdar

Willys öppnar på Bryggudden

Vilket kaffe man bjuder på vid premiären behöver man kanske inte fundera på. Idag öppnar Willys på Bryggudden i Karlstad

Coop säljer lokalt på nätet

Coop tar nu ett nytt grepp där man lanserar en ”gårdsbutik” online. ”Med den nya gårdsbutiken på coop.se kan man

Tror på svensk servicehandel

Var fjärde s k conveniencebutik försvinner inom tio år, tror man i Danmark. I Sverige är man positiv och tror

Coop lägger ner i Ramnäs

Coop lägger ned sin butik i Ramnäs, Surahammar. Därmed förlorar orten inte bara sin sista butik utan även apotek och

Lidl rekryterar från Ica

Niclas Haglund har fått jobb på marknads och kommunikation hos Lidl Sverige där han ska arbeta som konceptdesigner, art director

Kan få outlet med lyxmärken

En outletby med märken som Gucci och Versace? I lilla Löddeköpinge? Så kan det bli sedan kommunen och Rioja estates

Gratis släp hos Max i Örebro

Max burgers och Freetrailer inleder ett samarbete vid Max restaurang i Lillån norr om Örebro. Som ett utbyggt kunderbjudande erbjuder

Ekomjölk får klimatvänlig förpackning

Skånemejeriernas ekologiska produkter “Hjordnära” får nya kartongförpackningar. De  tillverkas av Elopak och garanteras vara helt koldioxidneutrala. Skånemejeriernas miljösatsning har som

Lidl-bygge ännu inte avgjort

Denna vecka hamnar Lidls planer på att bygga i Karlstad på politikernas bord igen. Lidl har efter två år inte

Superlokal nätmat i konkurs

Man tog in 80 miljoner kr i kapital men fick aldrig ordning på affärerna. Nu går nätmatbutiken Fodi i konkurs

powered by Typeform

Online videos

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch