Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

En krona extra för lamm- och griskött

Minst en krona extra per kilo lamm- och griskött. Det är vad uppfödarna får som en bonusersättning av City Gross.
Hittills har över 60 miljoner kr delats ut sedan 2011, meddelar företaget.

Alla som levererar svenskt lamm eller griskött till City Gross får en extra krona per kilo kött i ersättning. Detta för att försäkra god djurhållning och trygga svenska bönders verksamhet, skriver företaget i en pressrelease.

I Liatorp utanför Johannishus driver familjen Thörn lantbruk och de är en av många lantbrukare som tagit del av pengarna.
– Tack vare ökad efterfrågan och ekonomiskt stöd har vår lammverksamhet kunnat fyrdubblas på ett år, berättar Henrik Thörn som sakteligen tar över gården efter sina föräldrar.

Att många av landets bönder verkar under pressade förhållanden blev särskilt uppmärksammat i och med fjolårets extremvarma sommar, något som ledde till foderbrist.
Regeringen införde då ett krispaket för att underlätta den svåra situationen.

– Det är bra, men det går alltid att göra mer. Vi har länge arbetat för att stötta svenska bönder och satsningen är värd varenda krona, berättar Tobias Härle, ansvarig för kött på Bergendahls food som äger City Gross.

Initiativet kallas Lamm- och griskronan och är ett samarbete mellan City Gross, LRF, Scan och slakterierna KLS Ugglarps och Dalsjöfors.
– Det handlar om att ta ansvar för att skapa en framtidstro bland svenska uppfödare. Att se hur familjen Thörns gård har utvecklats är ett kvitto på att vi gör skillnad, avslutar Tobias.

SENASTE NYHETERNA

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch