Fazer förordar fullkorn och fibrer

Hur svenskarna laddar för en intensiv dag?
I stort sett inte alls.
Nu vill Fazer ändra på det och lösningen heter fullkorn och fibrer.

”Den nya prestationskosten stavas fullkorn och fibrer”, skriver Fazer om kvalitetskolhydraterna som håller hjärnan pigg hela dagen.
Det gör man uppbackad av en Sifo-undersökning man låtit göra.
I den säger 56 procent av de som svarat att de inte gör något särskilt för att ladda för en intensiv arbetsdag.

Men Kajsa Asp Jonson, dietist, tycker att vi ska inkludera kvalitetskolhydrater i form av fullkorn för att behålla energi och fokus längre.
– Många vet om att vi behöver kolhydrater när vi ska prestera fysiskt. Men att kolhydrater även är viktigt för hjärnan är det inte lika många som vet. Hjärnan behöver ungefär 100 gram kolhydrater per dag. Fullkornsbröd, gröt och hela korn innehåller fibrer och kolhydrater som ger stabil energi till hela kroppen, inklusive hjärnan. Helt enkelt riktig prestationskost, säger Kajsa Asp Jonson.

Generellt är vi svenskar hyfsade på att få i oss fullkorn och fiberrikt på morgonen men sämre på att fylla på med det under dagen.
– Vi på Fazer uppmuntrar till ett ökat intag av kvalitetskolhydrater, som fullkorn och fibrer. Då vårt hjärta ligger i brödbakandet ser vi det som en självklarhet att göra det lättare för svenskarna att öka sitt intag genom att ta fram recept med bröd som huvudingrediens, säger Freyja Bäcklund hos Fazer.

De recept man nu puffar för är denna kvartett:
– Strata med frökuse, pumpa, grönkål, kronärtskockshjärtan och feta
– Krispigt ungsbakade brödchips med hummus
– Granola med havre och brödsmulor
– Råg-, blåbärs- och björnbärssmoothie