Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Hållbar och hälsosam jul med svensk fågel

Vill du få till ett mer hållbart och hälsosamt julbord i år? Men utan att enbart servera kålsallader och baljväxter istället för kött? I så fall är svensk kyckling och kalkon den gyllene medelvägen – god, hälsosam och hållbar, från djur som har haft det bra.

– Kyckling- och kalkonkött är fullt av kraftfulla proteiner och ger oss värdefulla vitaminer och mineraler som selen, vitamin D och B3. Det lilla fett som finns är av bra, enkelomättat fettkvalitet, säger Stina Nordqvist, dietist på Svensk Fågel.

Att tänka till lite extra när det gäller proteinkällor och välja närproducerat och svenskt gör julbordet mer hållbart. Det gäller också att tillvarata så mycket som möjligt av maten och minska svinnet. När det gäller svensk matfågel kan det göras så enkelt som att tillaga en hel kyckling eller kalkon i ugn, låta alla välja favoritdel och därefter laga en god buljong eller sås på skrovet.

Kyckling för alla

Genom att servera kyckling eller kalkon inkluderar du även de flesta religioner och dieter. Kyckling funkar bra att äta för nästan alla runt bordet, oavsett om du väljer bort fläsk, fett eller kolhydrater.

Det enda du kan behöva hålla ett extra öga på är att kycklingen är svensk. Leta efter vår märkning Gula Pippin när du köper kyckling. Då vet du att kycklingen är garanterat svensk och av hög kvalitet, från djur som har haft det bra, som är friska och uppfödda i princip utan antibiotika.

Stort utbud av goda och varierande kycklingprodukter

Kycklingen och kalkon märkt med Gula Pippin är närproducerad av bönder på familjegårdar runt om i Sverige. Bönder som ständigt arbetar med att ta fram en alltmer hållbar och hälsosam kyckling. Resultatet blir också en välsmakande kyckling som går att variera i oändlighet.

Sist men inte minst tillverkas idag en mängd olika och varierande produkter av kyckling, i de flesta matbutiker runt om i landet hittar du idag korvar, köttbullar, bacon och till och med julskinka med kyckling eller kalkon. Det gör det lätt att vara både hälsosam och hållbar utan att krångla till det.

Därför ska du välja svensk kyckling:

  1. Svensk kyckling och kalkon är hälsosamt, hållbart, smakar gott och kommer från djur som har haft det bra.
  2. En hållbar uppfödning, i princip utan antibiotika ger en hälsosam kyckling och kalkon med högt proteininnehåll som är enkel att tillaga och smakkombinera.
  3. Gula pippin är den märkning som visar ursprung och kvalitet. Gula pippin-kycklingar och kalkoner växer upp på svenska familjegårdar där de ingår i bondens kretslopp och där erfarenhet och ny teknik ger en fågel i världsklass.

SENASTE NYHETERNA

E-MAGAZINE

Håll koll på de senaste nyheterna inom dagligvaruhandeln vart du än befinner dig. 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Fler nyheter.

Nytt pris på Dagligvarugalan

Årets arbetsgivare. Det blir det nya priset när nästa upplaga av Dagligvarugalan genomförs. Priset delas ut av Youbber, rekryteringsföretaget som

Sex butiksrån i Kalmar län

Under en treveckors-period har sex livsmedelsbutiker i Kalmar län utsatts för Brutala rånare agerar mot flera Coop-butiker. I samtliga fall

Livsmedelsindustrin på plus

Enligt Livsmedelsföretagens nya undersökning ökar förtroendet för livsmedelsindustrin. 89 procent av de 1 011 svarande i en undersökning har stort förtroende

Prisad för Black Friday-motstånd

Erikshjälpen ger i år utmärkelsen ”Sveriges second hand-profil” till Henning Gillberg, vd för Repamera. Gillberg får priset för sitt arbete

Paul Svensson hyllad igen

Paul Svensson korades nyligen till hedersdoktor vid Örebro universitet. Nu är han aktuell för ännu en fin utmärkelse då han

Hon ska leda Hemköp på nätet

Fabiola Wikström blir ny chef för Hemköps e-handel. Wikström har arbetat med e-handel mer än tio år och kommer närmast

Spendrups letar goda idéer

Tusen goda idéer? Exakt. Det är vad Spendrups vill ha. Det handlar om hållbarhet och bryggeriet ta nu hjälp av

Plockar bort kaustiksoda

Coop Värmland plockar bort kaustiksoda ur butikshyllorna. Orsaken är en trend där ungdomar använder kaustiksodan för att göra hemmagjorda bomber

KRAV rekryterar pressansvarig

KRAV har rekryterat Carina Johansson som pressansvarig kommunikatör, med särskilt fokus på pressarbete och opinionsbildning. Hon kommer närmast från forskningsinstitutet

Rekordlåg nivå av campylobacter

Färska siffror visar en rekordlåg nivå av campuylobakter i svenska kycklingflockar, enligt Svensk fågel. Det uträknade medeltalet för 2019 års

Var fjärde ny vara vegansk

Försäljningen av köttfritt i Storbritannien fortsätter att öka kraftigt. 23 procent av alla nya brittiska livsmedelsprodukter 2019 var veganska och

Åhléns digitaliserar kvitton

Först Ica och Jula. Nu Åhléns. Det handlar om digitala kvitton och avtal med Kivra. Under våren lanseras samarbetet som

Ica stänger Göteborgs-butik

I slutet av februari stänger Ica Supermarket i Rosenlund i Göteborg för gott. Butiken öppnade så sent som 2013 men

Sälj Ica och Axfood

Har du aktier i Axfood eller i Ica-gruppen? Sälj dem i så fall. Rådet kommer från Nordea som under tisdagen

powered by Typeform

Online videos

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch