Annons

Sveriges bästa magazine sedan 2002.

Dela artikeln på:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post

Haparandas näringsliv vilar tungt på gränshandeln

Handeln runt Sveriges gränser fortsätter att öka. Störst är den längs gränsen mot Norge, framför allt i Bohuslän, Dalsland och Värmland. Men en till gränsort sticker ut: Haparanda vid den finska gränsen i Norrbotten.

Det är mindre orter som lyckas dra störst nytta av gränshandeln. Haparanda har Sveriges tredje största handelsindex efter Strömstad och Eda. Handeln i Haparanda motsvarar en mer än tre gånger så stor kommun. Den svaga kronan är till god hjälp men även det faktum att snus är förbjudet att sälja i Finland. Antalet finländare som åker till Haparanda för att handla snus är därför många.

”Det senaste åren har det varit mycket godis och tobak och det är de produkterna som vi är nischade på”, säger Johan Westring, butikschef på Gottebiten.

Gränshandeln är helt central i Haparandas näringsliv.

”Jag skulle uppskatta att det 30 – 40 procent av de som är anställda i Haparanda har någon koppling till handeln, antingen som direkt arbetande eller som leverantör till handeln”, säger kommunstyrelsens ordförande i Haparanda, Sven Tornberg (C).

Att näringslivet vilar så tungt på en enskild pelare skulle också kunna innebära risker, men de tonas ner av kommunalrådet.

”Det där slår åt båda håll, ibland är det fördel Haparanda och ibland är det fördel Tornio och Finland. Så har det alltid varit”, säger han.

Trots att en så stor del av en regionala handeln nu bedrivs på den svenska sidan av gränsen så är relationerna med den finländska sidan goda:

”Vi har ett jättebra samarbete. Vi försöker komplettera varandra, både vad gäller handel och besöksnäring.”

Dela artikeln på:

Dela på linkedin
LinkedIn

Senaste nytt.

Presenteras av

Annons

Video

VIDEO: Kreativa lösningar

En Sibylla-handlare laddar en drönare med snabbmat. Ett konditori tillverkar ”dassrullar”. I Corona-krisens spår flödar samtidigt kreativiteten.

powered by Typeform

Annons

Annons

Annons

Anmäl dig till branschens bästa

powered by Typeform

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.