Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Här är maten flest vägrar äta

Surströmmingen var väntad.
Men vem hade trott att fler hellre äter lever än bananpizza?
Det handlar om maten vi svenskar vägrar att äta.

Det är Viktväktarna som ligger bakom undersökningen som Sifo Kantar genomfört och den handlar om maten vi vägrar att äta.
Mest dissad är – surströmmingen.

Hela 60 procent av de svenskar som svarat i undersökningen vägrar att äta surströmmingen som alltså inte bara luktar illa utan dessutom är rejält illa omtyckt.
Surströmming är ju egentligen bara sill som fått jäsa efter lätt saltning men trots släktskapet är det bara 16 procent som vägrar äta sill.

Dock har surströmmingen som bekant regionala förespråkare vilket visar sig även här när endast (nåja…) 42 procent i övre och mellersta Norrland vägrar äta surströmming.
Det kan jämföras med exempelvis hela 69 procent i Västsverige.
Norrlänningar tycker istället sämst om sniglar med aladåb och lutfisk som tvåa och trea.

Här är listan på livsmedel som flest svenskar enligt undersökingen vägrar att äta

Surströmming 60 %
Sniglar 55 %
Aladåb 49 %

Bananpizza 42 %
Ostron 42 %
Lever 41 %

Lutfisk 40 %
Blodpudding 28 %
Bruna bönor 22 %

Ansjovis 21 %
Tonfisk på burk 21 %
Kalles kaviar 19 %

Mögelost 17 %
Kålpudding 17 %
Sill 16 %

Falukorv 11 %
Bacon 9 %
Smörgåstårta 7 %

Annat 6 %
Vet ej 6 %

SENASTE NYHETERNA

Fler nyheter nedanför!

powered by Typeform

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Fler nyheter.

Vi var på Ostfestivalen

Butikstrender besökte den sjunde upplagan av Ostfestivalen på Münchenbryggeriet i Stockholm. Tre mejerier vann guldmedaljer för sina ostar och totalt

Lidls nya dubbelt certifierad

Lidl bygger just nu vad man beskriver som världens första klimatneutrala livsmedelsbutik. Det sker på Gotland, butiken öppnar i år

Framtidstron tillbaka – lite…

Framtidstron i handeln återhämtar sig något, konstaterar Svensk handel i sin barometer där man påpekar att de förväntningarna ökar både

Stark öppning för handeln

Dagligvaruhandeln har inlett 2020 alldeles utmärkt. Januari bjöd på en tillväxt på 5,3 procent och även efter justering för kalendereffekten

Publikfavorit på Ostfestivalen

Hallands himmel. Godast på Ostfestivalen 2020. Detta enligt publiken som placerade osten från Arla som nummer 1, två år efter

Snabbgross öppnar i Jönköping

Nu på torsdag öppnar Axfood snabbgross i Jönköping. Det innebär en liten milstolpe då det är kedjans 25:e butik och

Så äter vi klimatsmart år 2030

Vi kommer att äta allt mer klimatsmart under de närmaste 10 åren. Nya växtbaserade proteinkällor och mindre svinn i matlagningen

E-handelsplaner splittrar politiker

Bevara oersättlig jordbruksmark eller bygga för en stor mängd nya jobb? Det är frågan i Ängelholm där ett nytt e-handelsområde

Hyfsad start för Clas Ohlson

Clas Ohlson ökade sin försäljning i Norden med 4 procent under januari 2020. Totalt ökade försäljningen med 1 procent och

Växtbaserat och Tex Mex

Livsmedelsföretaget Paulig, med bland annat varumärkena Santa Maria och Risenta, satsar på internationell tillväxt. Växtbaserat protein är en viktig del

Svenskodlad ärta i framtidsprojekt

På naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda provar man att laga maträtter på gråärt (se bild), som under 1800-talet konkurrerades ut av

500 miljoner till Mathem

Mathem tar in 500 miljoner kronor i en ny investerarrunda. Tidigare ägare som Kinnevik, Verdanne och Clas Ohlson satsar mer

Online videos

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch