Här är osten som klimatsågas

När alltfler väljer bort hamburgaren lägger istället alltfler en halloumiburgare på tallriken.
Ingen särskilt bra idé, säger nu Världsnaturfonden WWF.

Att välja en halloumiburgare istället för en kötthamburgare ger ingen större inverkan på klimatet, anser världsnaturfonden WWF.
I sin köttguide listar WWF varje år hur och vad vi ska äta för att leva mer hållbart.

Nyheten i årets köttguide är att man även inkluderar mejeriprodukter som ost liksom ägg och vissa växtproteiner i sin vägledning.
– Osten har gått under radarn en längre tid. Vi måste titta på den för det är en av de saker som folk lägger på sin tallrik när man ska minska köttkonsumtion, säger Anna Richert, matexpert på WWF, till DN.

Livsmedlen i undersökningen granskas utifrån klimatpåverkan likväl som biologisk mångfald, djurvälfärd, antibiotikaanvändning, kemiska bekämpningsmedel och annat och där får sammantaget halloumin en varningsflagg.
Dock en graderad sådan – vanliga halloumi från Cypern får rött ljus, ekologisk cypriotisk halloumi gult ljus och svensk halloumi grönt ljus, vilket ska tolkas som att den kan ätas ”ibland”.