Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Här är vinnarna i Must-SM

Nu har tredje upplagan av SM i äppelmust genomförts i regi av föreningen Svenska musterier.
54 olika äppelmuster tävlade i fem klasser och Kiviks musteri blev en dubbelvinnare.

Intresset för äppelmust växer och antalet musterier ökar för varje år. Det är en av anledningarna till att Svenska musterier nu, för tredje året, arrangerade Must SM.
I år tävlade 54 olika muster i fem olika klasser. Tävlande från Hudiksvall i norr till Trelleborg i söder deltog och en namntung jury som bland annat bestod av sommelieren Elke Jung, Michelin-kocken Titti Qvarnström och Martin Ragnar, ledamot av Svenska dryckesakademien, utsåg vinnarna.

Många menar att äppelmust är de alkoholfria dryckernas motsvarighet till vin, både när det gäller smakupplevelse, kunskap och produktion.
– Must är ett hantverk, säger Mikael Adolfsson som är produktchef och sommelier på Kiviks Musteri.
– Man kan inte gå efter ett recept. Naturen påverkar smakerna och det är en konst att odla för smak, menar Mikael som är glad och stolt över vinsterna.

För två sådana blev det för Kiviks musteri i Must-SM – dels för Björn Ranelid paradismust och dels för företageter.s Gravensteiner-must.
– Vår Gravensteinemust är en av våra finaste sorter. Gravenstein är en klassisk gammal äppelsort som fortfarande står sig stark i smakkonkurrensen. Kungen av äpple, säger Mikael.

– Äpplena i Björn Ranelid paradismust är noga utvalda och kommer från Björns egen odling som ligger granne med oss. Att få samarbeta kring det svenska äpplet med någon som har ett lika stort hjärta för Österlen som vi känns oerhört bra, säger Mikael.

Vinnarna av Must-SM 2019, samtliga klasser
1. Klarfiltrerad sortren äppelmust: Gravensteiner, Kiviks musteri
2. Ej filtrerad sortren äppelmust: Äppelmust aroma, Bergströms lilla musteri, Bankeryd
3. Klarfiltrerad äppelmust av flera sorter: Björn Ranelid paradismust, Kiviks musteri
4. Ej filtrerad äppelmust av flera sorter: Ragnhilds äppelmust, Brantehamn
5. Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen: Englamust, Bjärebygdens musteri, Ängelholm

SENASTE NYHETERNA

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch