”Ica borde visa vägen istället”

Djurens rätt går till attack mot Ica.
Ämnet är burhållning av hönor.
– Ica bör visa vägen istället för att vara ett av de sista stora företag som säger nej till burägg, menar man hos Djurens rätt.

I fredags, 11 oktober, firades Äggets dag men nu påpekar organisationen Djurens rätt att nästan en miljon hönor hålls i burar fortfarande.
60 företag säger dock nej till burägg men hos Djurens rätt är man besviken över att branschjätten Ica fortfarande inte gör det enligt organisationen.

Dafgårds, Axfood, Martin & Servera är tre positiva exempel man nämner samtidigt som man kritiserar Ica.
– Med tanke på ICA:s storlek kan vi med säkerhet säga att de är ett av skälen till att burhållning av hönor kan fortgå i Sverige. ICA, som är störst och står för 50 % av dagligvaruhandeln i Sverige, bör visa vägen istället för att vara ett av de sista stora företag som säger nej till burägg, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer hos Djurens rätt.

– I Svenska äggs marknadsföring heter det att “ägg från Sverige är i en klass för sig”. Men att det fortfarande sitter närmare en miljon hönor i burar, är det en klass vi vill vara i, frågar sig Nathalie Söderström.

Flera länder i Europa – som Tyskland, Österrike och Luxemburg – har förbjudit burhållning av hönor. Även delstater i USA, som Kalifornien och Michigan, har gjort det. I Sverige är det fortfarande tillåtet att hålla hönor i burar.