Ikea och Ica i topp – Swish trea

Ikea är ohotad etta.
Ica lika klar tvåa.
Men en tysk och en finne klättrar mest.

Det handlar om varumärken. Svenska folket – eller åtminstone några ur det – har fått rangordna varumärken i Yougovs stora varumärkesindex.
Då toppar inredningskoncernen med den blågula loggan – Ikea – överlägset och på andra plats kommer dagligvaruhandelns gigant, Ica.

Trea är en relativ nykomling – om vi har en hyfsad tidskapsel att färdas i – i form av Swish men sedan blir det kärnsvenskt i form av Volvo och Wasabröd, även om bilen idag är kinesisk och knäckebrödet ett varumärke hos italienska Barilla.

Tio-i-topp består ändå enbart av det vi ändå anser vara svenska varumärken och enda katten bland de hermelinerna är Google på en tiondeplats.

Ikea, Ica och Swish högst på varumärkeslistan

Men Nordea och Lidl klättrar mest.

När svenska folket rangordnar varumärken i Yougovs stora varumärkesindex placerar sig inte oväntat Ikea högst upp på listan tätt följt av Ica och med Swish på tredje plats. Tio i topp-listan består nästan uteslutande av svenska varumärken och den enda nykomlingen på listan är Google som hamnar på plats tio, precis efter Systembolaget och Apoteket.

Hela listan omfattar flera hundra varumärken.
Sett till hela listan kan vi notera att Nordea, Lidl och Coca-Cola light, Pepsi max och Pepsi är de tre varumärken som ökat mest i styrka under det senaste året.

Hela tio-i-topp-listan hos Yougov

Ikea
Ica
Swish
Volvo
Wasabröd
Yes
Västerbottensost
Systembolaget
Apoteket
Google