Annons

Sveriges bästa magazine sedan 2002.

Dela artikeln på:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post

Jättestenskolan i Grums vinner pris som Sveriges bästa gröna skolkök

Skolor över hela landet har under hösten tävlat om att skapa Sveriges bästa vegetariska servering. Tävlingen Let’s Go Greener är initierad av Findus och är en del av företagets arbete för att göra skolköken grönare. Vinnare av årets tävling Let’s Go Greener blev Jättestenskolan i Grums, som vinner en konsert med barnens favoritartist Hasse Andersson som pris.

En Sifo-undersökning från 2018 visar att sju av tio unga oroar sig för klimatförändringar. Findus vill lätta på den oro som många unga går och bär på genom att inspirera fler skolkök till att servera och underlätta för barn att välja vegetariska rätter. Genom tävlingen Let’s Go Greener erbjuder Findus informationsmaterial, klimatberäknade recept och en tävling som utmanar skolköken att skapa Sveriges bästa servering av vegetariskt. För att tävla har skolor skickat in bilder och motivering till varför deras vegetariska servering ska vinna.

Kampen om en konsert med den populära artisten Hasse Andersson har varit hård. Årets tävlande skolor presenterade ett brett spektrum av kreativa idéer och välsmakande maträtter. Juryns motivering till Jättestenskolans vinst var bland annat att skolan lyckades kombinera mat och kunskap för att enkelt lära barnen vilken positiv skillnad deras matval kan göra.

– När vi på Findus valde vinnare letade vi efter den skola som bäst lyckats kombinera kreativ servering och välsmakande rätter. Jättestenskolan ligger verkligen i framkant med serveringen av grönt och vegetariskt. Det är inspirerande att se hur skolan med deras framåtdriv och positiva inställning har hittat de rätta vägarna för att göra både grönsaker och vegetariskt till en självklarhet för eleverna, säger Maria Svantemark, Nordic Sustainability Manager på Findus.

Genom att exempelvis byta ut kycklingen i nuggets och köttet i köttbullar till vegetariska alternativ har Jättestenskolan lyckats skapa måltider som har varit uppskattade av alla elever. För att öka elevernas engagemang och intresse för vegetarisk mat har skolan även ett matråd där en elev från varje klass ingår. Matrådet tar fram förslag på vegetariska rätter som de får tillaga tillsammans med skolans hemkunskapslärare. Rätterna provsmakas sedan av kostchef, kökspersonal, rektor, hemkunskapslärare och matråd. De bästa rätterna hamnar på skolans meny.

– Vi är väldigt glada över att få ta emot Findus pris för Sveriges bästa gröna servering. Detta är ett kvitto på att vi arbetar hårt för att få in mer grönt och vegetariskt på skolans meny, både för hälsans och klimatets skull, säger Eva Hamnebo, kostchef på Grums kommun.

Dela artikeln på:

Dela på linkedin
LinkedIn

Senaste nytt.

Presenteras av

Annons

Video

VIDEO: Kreativa lösningar

En Sibylla-handlare laddar en drönare med snabbmat. Ett konditori tillverkar ”dassrullar”. I Corona-krisens spår flödar samtidigt kreativiteten.

powered by Typeform

Annons

Annons

Annons

Anmäl dig till branschens bästa

powered by Typeform

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.