Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Julskinkan dyrare –färre priskampanjer

Dyrare julskinka i år?
Säkert.
”The same procedure as last year”, skulle kanske betjänten i ”Grevinnan och betjänten” på nyår i tv ha kommenterat.

SCB:s siffror, som TT nyss relaterade till, ger en klar bild och en mycket tydlig sådan.
Julskinkan blir dyrare.
Varje år.
Sedan blir grisköttet billigare efter nyår.
Varje år.
Nästan i alla fall. 2012-2018 har priset på griskött stigit i december – varje år – mellan 0,7 och 5,5 procent.
I januari har grisköttet blivit billigare varje år, med undantag av 2015. Prissänkningarna har enligt statistiken dessutom varit i pariteten med sänkningarna inför julen.
Julskinkan köper vi i vilket fall tror handeln som samtidigt använder julskinkan som lockvara i priskampanjer.


Sill och lax istället
Normalpriset på köttet stiger dock i december. Istället är det sill och lax som genomgår motsatt vågrörelse istället. Där sänker handeln, generellt och varje år, priserna i december enligt SCB för att sedan återställa dem i januari.
Och naturligtvis är det centralt även för dagligvaruhandeln att säkra en bra decembermånad. Det finns det tydliga siffror på, till exempel från 2018 då Coop ökade livsmedelsförsäljningen i december med 16 procent och Ica ökade den med 18 procent, i båda fallen i jämförelse med novembermånaden före.
I år finns även andra aspekter på hur prisbilden för fläskkött – och därmed julskinkan – påverkan. Svinpesten har globalt slagit hårt mot köttproduktionen i bland annat Kina och Östeuropa. 30-50 procent av köttproduktionen i Kina anses ha slagits ut av svinpesten.
I våra trakter har det fått fläskpriset att stiga. I Danmark har Danske bank uppgett prisnivåns ökning till 52 procent och i hela Europa har ett höjt fläskpris på 42 procent nämnts. I Sverige anger samma källa prishöjningen till 9 procent hittills – lägre men ändå högt nog för att priset på exempelvis julskinkan ska påverkas.

Mest svenskt idag
Att priset på svenskt fläsk inte har stigit lika mycket som i övriga Europa beror dels på den svaga svenska kronan och dels på den självförsörjningsgrad på 73 procent som Sverige idag har när det gäller griskött. Man räknar ändå med att de svenska slakterierna kommer att höja priserna mer på griskött, både när det gäller leveranser till detaljhandel och leveranser till livsmedelsindustri framöver och att det kan komma att handla om rejäla höjningar.
Hur mycket av den prishöjningen som dagligvaruhandeln sedan låter slå igenom i konsumentledet kan, naturligtvis, vara en grannlaga fråga.
Stora prishöjningar på kött över huvud taget då vår nuvarande köttkonsumtion är ifrågasatt och alltfler väljer alltmer vegetariskt protein kan vara känsligt och påverka mer än vad prishöjningen i sig motiverar.
Dock kommer inte, enligt experterna, prishöjningen på julskinka att bli gigantisk denna jul. Upp till tio procents prishöjning i vissa segment men den stora skillnaden kommer att bli att det blir färre priskampanjer på julskinkan i ett läge där marginalerna pressas nedåt, är den vanligaste gissningen inför årets handel med julskinkan. När nästan all svensk julskinka dessutom kommer från svenska grisar minskar de yttre påverka faktorerna ytterligare.  

SENASTE NYHETERNA

E-MAGAZINE

Håll koll på de senaste nyheterna inom dagligvaruhandeln vart du än befinner dig. 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Fler nyheter.

Nytt pris på Dagligvarugalan

Årets arbetsgivare. Det blir det nya priset när nästa upplaga av Dagligvarugalan genomförs. Priset delas ut av Youbber, rekryteringsföretaget som

Sex butiksrån i Kalmar län

Under en treveckors-period har sex livsmedelsbutiker i Kalmar län utsatts för Brutala rånare agerar mot flera Coop-butiker. I samtliga fall

Livsmedelsindustrin på plus

Enligt Livsmedelsföretagens nya undersökning ökar förtroendet för livsmedelsindustrin. 89 procent av de 1 011 svarande i en undersökning har stort förtroende

Prisad för Black Friday-motstånd

Erikshjälpen ger i år utmärkelsen ”Sveriges second hand-profil” till Henning Gillberg, vd för Repamera. Gillberg får priset för sitt arbete

Paul Svensson hyllad igen

Paul Svensson korades nyligen till hedersdoktor vid Örebro universitet. Nu är han aktuell för ännu en fin utmärkelse då han

Hon ska leda Hemköp på nätet

Fabiola Wikström blir ny chef för Hemköps e-handel. Wikström har arbetat med e-handel mer än tio år och kommer närmast

Spendrups letar goda idéer

Tusen goda idéer? Exakt. Det är vad Spendrups vill ha. Det handlar om hållbarhet och bryggeriet ta nu hjälp av

Plockar bort kaustiksoda

Coop Värmland plockar bort kaustiksoda ur butikshyllorna. Orsaken är en trend där ungdomar använder kaustiksodan för att göra hemmagjorda bomber

KRAV rekryterar pressansvarig

KRAV har rekryterat Carina Johansson som pressansvarig kommunikatör, med särskilt fokus på pressarbete och opinionsbildning. Hon kommer närmast från forskningsinstitutet

Rekordlåg nivå av campylobacter

Färska siffror visar en rekordlåg nivå av campuylobakter i svenska kycklingflockar, enligt Svensk fågel. Det uträknade medeltalet för 2019 års

Var fjärde ny vara vegansk

Försäljningen av köttfritt i Storbritannien fortsätter att öka kraftigt. 23 procent av alla nya brittiska livsmedelsprodukter 2019 var veganska och

Åhléns digitaliserar kvitton

Först Ica och Jula. Nu Åhléns. Det handlar om digitala kvitton och avtal med Kivra. Under våren lanseras samarbetet som

Ica stänger Göteborgs-butik

I slutet av februari stänger Ica Supermarket i Rosenlund i Göteborg för gott. Butiken öppnade så sent som 2013 men

Sälj Ica och Axfood

Har du aktier i Axfood eller i Ica-gruppen? Sälj dem i så fall. Rådet kommer från Nordea som under tisdagen

powered by Typeform

Online videos

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch