ANNONS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Klimat och miljö bakom mer vego

Vegetarianerna blir inte fler, men svenskarna äter vegetarisk mat allt oftare.
Främsta orsaken? Klimat- och miljöskäl.
Det visar årets vegobarometer som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Axfood.

Årets vegobarometer från Axfood, den fjärde i ordningen, visar på en fortsatt ökning av de som äter vegetariskt oftare än två gånger per vecka.
Andelen som svarar att de äter vegetariskt två till sex dagar i veckan ökar från 24 procent 2018 till 28 procent 2019. Vid den första mätningen 2016 var motsvarande andel 19 procent.

Fler slutsatser från undersökningen
Andelen flexitarianer är som högst bland kvinnor (35 procent anger att de äter vegetariskt 2-6 gånger i veckan) och personer under 35 år (39 procent).
Andelen som anger att de aldrig äter vegetariskt minskar från 17 procent föregående år till 14 procent 2019.

22 procent anger att de planerar att äta mindre kött under kommande året.
Det är något färre än föregående år då andelen var 26 procent.

Det absolut främsta skälet till att vi äter mer vegetariskt är klimat och miljö (64 procent). Detta är en klar ökning jämfört med 2016 då andelen var 50 procent.
Hälsoskäl hamnar på andra plats med en andel på 22 procent.

Ökad kunskap om vegetarisk matlagning är liksom tidigare vad som skulle få svensken att äta mer vegetariskt.
De som skippat köttet helt och äter vegetariskt varje dag är däremot inte fler än tidigare, endast 5 procent. Skillnaden mellan könen är stor. Dubbelt så många kvinnor som män säger att de äter vegetariskt under veckans alla dagar.

ANNONS <- SWAJPA ->

SENASTE NYHETERNA

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch