Kritik mot Bergendahls efter nedläggning

City Gross i Hyllinge läggs ned men samtidigt öppnar ägarna Bergendahls ett Cash i Hyllinge.
Där rekryterar man nu personal men de som får gå från City Gross i Hyllinge får ingen förtur.
Nu får Bergendahls kritik för det.

City Gross i Hyllinge läggs ned och 50 anställda där förlorar alltså sina jobb.
Samtidigt ska Bergendahls – som äger City Gross – öppna en butik i sitt lågpriskoncept Cash i Hyllinge.

Till Cash rekryteras nu personal men City Gross personal som förlorar sina jobb får inte, som brukligt är, ingen förtur till de nya jobben.
Ägarbolaget Bergendahls gör inget formellt fel men det är kutym att man erbjuder anställda nya jobb om de finns tillgängliga inom koncernen, inte minst när det är på samma ort.

– Det är kränkande. Cashen flyttar in på vårt område, men vi får inte vara kvar. Vi får söka som alla andra och har ingen nytta av våra år i företaget, säger en anställd till Landskrona-posten.

Lagen om anställningsskydd gäller endast aktuellt bolag och inte ägarkoncernen. Därmed har alltså, återigen, Bergendahls, inget formellt ansvar att erbjuda de som blir av med sitt jobb arbete i ett annat bolag.
– De sparkar oss rakt ut i intet, det kallar jag inte personalomsorg. Många är deppiga, man har kanske haft hela sitt yrkesverksamma liv här och är rädd för att bli ratad, att vara för gammal, fortsätter den anställde till Landskrona-posten.

Daniel Forss, affärsområdeschef hos City Gross, påpekar just att det handlar om två bolag inom koncernen.
– Det är två olika bolag nu, och jag har full förståelse för att man är besviken och ledsen över situationen, säger han till Landskrona-posten.