Majoritet mot hönor i bur

En stor majoritet av de svarande i en ny undersökning vill ha ett förbud mot att hålla hönor i bur.
Djurens rätt står bakom undersökningen och uppmanar nu regeringen att agera.

Enligt en ny opinionsundersökning, gjord av Novus, uppger 86 procent av de svarande att de tycker att det ska vara förbjudet att hålla hönor i burar där de inte har möjlighet att röra sig fritt.
I Sverige är det nästan en miljon hönor som hålls i burar, medan burarna har fasats ut helt i flera andra länder, påpekar Djurens rätt.

Nu uppmanar man regeringen, och framförallt landsbygdsminister Jennie Nilsson, att införa ett förbud mot att burhållningen.
– Det är tydligt att det finns en ökad medvetenhet bland konsumenterna och deras val leder till att färre hönor sitter i burar. Men för att inga hönor ska behöva leva sina liv i burar behöver politikerna agera, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande hos Djurens rätt.

I den nya rapporten “Släpp burarna” skriver organisationen om varför burhållning av hönor behöver fasas ut och hur det kan göras.
Till grund för rapporten ligger en diskussion mellan experter på juridik och djurskydd, aktörer inom äggproduktion och livsmedelshandeln samt Jordbruksverket.

Parallellt med rapporten, inleder Djurens Rätt även en ny kampanj med samma namn. På hemsidan släppburarna.se får allmänheten chansen att skriva under med sitt namn för att visa sitt stöd.

Rapporten riktar sig framför allt till politiker, tjänstemän samt representanter från företag och äggbranschen.
– Regeringen har möjlighet att skriva in i djurskyddsförordningen att inga hönor för äggproduktion får hållas i burar. Det är en möjlighet vi tycker att regeringen ska ta vara på, säger Camilla Bergvall.