Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Matsvinnet ökar i Sverige

Svenska folket vill minska sitt matsvinn.
Nu anses det av vissa istället öka.
Livsmedelsbranschen letar nu en lösning.

Matsvinnet har stått i centrum för debatten de senaste åren och i flera undersökningar säger en majoritet av svenskarna att man vill minska sitt matsvinn.
Samtidigt pekar vissa undersökningar mot att det kan vara så att matsvinnet just nu ökar.

Nu har livsmedelsbranschen varit samlad för att diskutera lösningar. Under onsdagen genomfördes en workshop på Svenska miljöinstitutet för att hitta vägar att minska matsvinnet.
Två färska opinionsundersökningar rankar matsvinn som konsumenternas viktigaste åtgärd för att minska matens klimatpåverkan.

– Samtidigt visar tyvärr statistiken att matsvinnet ändå fortsätter att öka i Sverige. Det är inte hållbart, säger LRF:s livsmedelsexpert Kjell Ivarsson.

Globalt står matsvinnet för hela åtta procent av växthusgaserna, till skillnad från flyget som står för 3-5 procent.
Ett svenskt hushåll beräknas dessutom kunna spara 3 000-6 000 kronor årligen genom att slänga mindre mat.

Att minska matsvinnet gör alltså dubbel nytta, men trots det ökar svinnet i Sverige enligt vissa källor.
– Dels beror det på att maten är för billig i Sverige, bonden får helt enkelt inte tillräckligt betalt för sina råvaror. I dag står maten för endast 12-13 procent av hushållets inkomst, att maten är så billig gör att den helt enkelt inte värdesätts. Systemet mellan producenter och handel måste förändras och hela livsmedelskedjan ta ett gemensamt ansvar, anser Kjell Ivarsson.

SENASTE NYHETERNA

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch