Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Nu gör Tomra revolution – igen

Trött på att stå och panta en hel kasse burkar och flaskor?
Släng allt.
Men gör det i Tomras nya pantautomat. Den klarar fler än 100 flaskor och burkar i ett svep. 5 november var Dagen D för Tomras nya steg, konstaterar Johan Vanerell när vi träffas på företagets svenska kontor i Sollentuna.

Revolutionsdagen skulle man kunna säga också.
– Tomra R1 heter innovationen och ”R” står för ”Revolution” för det är faktiskt så att den här maskinen revolutionerar pantandet, säger Johan.
”1” skulle ju kunna stå för att den är den första i sitt slag också och som du kan läsa i faktadelarna nedan är det alltså en helt ny typ av pantautomat.
Istället för att stå där och mata in en flaska eller burk i taget så kan du tömma en hel säck och få automaten att ytterst snabbt ta hand om fler än 100 burkar och flaskor åt gången.
Tomra ”uppfann” på sitt sätt den här branschen i tidigt 70-tal, 1972, och har nu under en fyraårsperiod utvecklat R1 som nu står klar att möta kunder fullt ut i Sverige och Norge.
Resultaten har inte låtit vänta på sig sedan Tomra haft förhandsversioner av R1 ute i butiker.
– Vi vet sedan tidigare att panthanteringen i butikerna är av betydelse inte bara för pantandet i sig utan för butikerna som helhet men de reaktioner vi fått nu har varit överväldigande, säger Johan Vanerell.
– De som använt den nya automaten har varit oerhört positiva och andra som sett eller hört talas om den har börjat trycka på sin egen butik om att skaffa en Tomra R1, konstaterar Johan.

Många fördelar
Han och Tomra ser en rad fördelar med den nya generationer automater. Snabbheten är naturligtvis den stora eftersom den inte bara gör varje kunds pantande mer tidseffektivt. Den kapar också irriterande köer till att få panta och för butiken minimerar den risken att kunder väljer att vända och lämna butiken istället för att stå kvar och vänta på att så småningom nå fram och få panta.
Dessutom finns det en hygienisk aspekt där hela hanteringen blir renare, smidigare och mindre kladdig för kunden jämfört med idag. När systemet dessutom tar hand om eventuella icke-pantbara enheter så hamnar även den delen på ”insidan” och slipper vara en olägenhet för butikens kunder.
– Det här är helt enkelt ett nytt sätt att panta och ett nytt tänk för branschen och det är ett stort steg framåt för alla parter, sammanfattar Johan Vanerell vars Tomra också har en hög servicenivå där tekniker på kontoret kan åtgärda fel från sin arbetsplats och där företagets fysiska serviceorganisation är skapad för att man ska nå alla sina kunder inom fem timmar.
– Det är ju även en rörelse i tiden att allt ska gå snabbt och med Tomra R1:s konstruktion gör pantandet det samtidigt som den klarar fler sorter än tidigare generationers automater.

 

Stora möjligheter
Nu ser man även stora möjligheter att speeda upp den internationella expansionen för Tomras del. Konsumenternas krav ökar på producenter i alla länder och inom EU krävs utbyggda pantsystem och 2029 väntar ett förbud för engångsplast.
Då kommer behovet av pantsystem av kvalitet och pantautomater att växa på nästan alla marknader och då tror Tomra på goda affärer.
– Det är dessutom väldigt roligt att arbeta med det här eftersom det bara finns goda sidor i vår bransch, säger Johan Vanerell.
– Miljön tjänar på det, kunderna gör en insats för miljö och framtid, man upplever att man får ut något positivt av det ekonomiska incitament som pantandet utgör och handlarna får kunder som inte bara handlar i butiken för pantpengarna utan dessutom handlar mer och ofta även varor man ursprungligen inte planerat att köpa tack vare att man får lite ”extra” pengar via pantkvittot.
Och visst är det en ganska sympatisk tanke och attityd att unna sig något extra och kunna göra det eftersom man just gjort en god insats för miljön…

Tomra R1/Bakgrunden
”Med en alarmerade ökning av plastföroreningar i världen och en större medvetenhet om problemet, ville vi göra upplevelsen med att återvinna så bekväm och enkel som möjligt”, förklarar Anneli Forsman, senior vice president för norra Europa hos Tomra.
”Om fler människor blir motiverade att panta sina dryckesförpackningar, kan fler omvandlas till nya förpackningar igen och igen i ett slutet omlopp, vilket minskar behovet av råvaror för framställning av nya förpackningar. Multi feed-konceptet förvandlar pantupplevelsen helt.”

Tomra R1/Sammanfattning
Tomras nya automat gör att kunder kan tömma en hel säck med fler än 100 Pet-flaskor och burkar direkt i returautomaten. Hastigheten är sedan upp till fem gånger högre än i traditionella returautomater. Dessutom blir hanteringen mindre kladdig och mer hygienisk för kunden.

Så fungerar Tomra R1
Öppna, helt enkelt, luckan och töm ned dina tomma burkar och plastflaskor i automaten.
Stäng luckan för att påbörja räkningen och sorteringen.
Ta emot ditt pantkvitto och börja handla.
Ogiltiga förpackningar returneras via returrännan. (Glasflaskor accepteras inte och kan istället returneras i andra returautomater).

Resultat från fältstudier
Detaljhandlare och återvinningsföretag har utfört fälttester sedan 2016 och testbutiker visar upp till 60 procents ökning av antalet panttillfällen och upp till 218 procent fler returnerade förpackningar.
Intresset har också varit stort på sociala medier och de butiker som testat har fått en stor positiv respons.
– Multi feed-metoden har verkligen imponerat på kunderna, säger Anneli Forsman från Tomra Collection solutions.
– Under våra tester körde folk förbi andra butiker bara för att få använda TOMRA, de kom med släpvagnar fulla av förpackningar och en del kom till och med enbart med ett litet antal förpackningar för att de föredrog att använda Tomra R1.

Butikerna med förhandsversioner av Tomra R1
Sverige

Ica Kvantum Kvissleby
Maximat Töcksfors
Ica Maxi Eskilstuna
Ica Maxi Hälla
City Gross Växjö
Norge
Rema 1000 Gystadparken
Coop Obs Lillestrøm
Meny Borreveien

SENASTE NYHETERNA

E-MAGAZINE

Håll koll på de senaste nyheterna inom dagligvaruhandeln vart du än befinner dig. 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Fler nyheter.

Nytt pris på Dagligvarugalan

Årets arbetsgivare. Det blir det nya priset när nästa upplaga av Dagligvarugalan genomförs. Priset delas ut av Youbber, rekryteringsföretaget som

Sex butiksrån i Kalmar län

Under en treveckors-period har sex livsmedelsbutiker i Kalmar län utsatts för Brutala rånare agerar mot flera Coop-butiker. I samtliga fall

Livsmedelsindustrin på plus

Enligt Livsmedelsföretagens nya undersökning ökar förtroendet för livsmedelsindustrin. 89 procent av de 1 011 svarande i en undersökning har stort förtroende

Prisad för Black Friday-motstånd

Erikshjälpen ger i år utmärkelsen ”Sveriges second hand-profil” till Henning Gillberg, vd för Repamera. Gillberg får priset för sitt arbete

Paul Svensson hyllad igen

Paul Svensson korades nyligen till hedersdoktor vid Örebro universitet. Nu är han aktuell för ännu en fin utmärkelse då han

Hon ska leda Hemköp på nätet

Fabiola Wikström blir ny chef för Hemköps e-handel. Wikström har arbetat med e-handel mer än tio år och kommer närmast

Spendrups letar goda idéer

Tusen goda idéer? Exakt. Det är vad Spendrups vill ha. Det handlar om hållbarhet och bryggeriet ta nu hjälp av

Plockar bort kaustiksoda

Coop Värmland plockar bort kaustiksoda ur butikshyllorna. Orsaken är en trend där ungdomar använder kaustiksodan för att göra hemmagjorda bomber

KRAV rekryterar pressansvarig

KRAV har rekryterat Carina Johansson som pressansvarig kommunikatör, med särskilt fokus på pressarbete och opinionsbildning. Hon kommer närmast från forskningsinstitutet

Rekordlåg nivå av campylobacter

Färska siffror visar en rekordlåg nivå av campuylobakter i svenska kycklingflockar, enligt Svensk fågel. Det uträknade medeltalet för 2019 års

Var fjärde ny vara vegansk

Försäljningen av köttfritt i Storbritannien fortsätter att öka kraftigt. 23 procent av alla nya brittiska livsmedelsprodukter 2019 var veganska och

Åhléns digitaliserar kvitton

Först Ica och Jula. Nu Åhléns. Det handlar om digitala kvitton och avtal med Kivra. Under våren lanseras samarbetet som

Ica stänger Göteborgs-butik

I slutet av februari stänger Ica Supermarket i Rosenlund i Göteborg för gott. Butiken öppnade så sent som 2013 men

Sälj Ica och Axfood

Har du aktier i Axfood eller i Ica-gruppen? Sälj dem i så fall. Rådet kommer från Nordea som under tisdagen

powered by Typeform

Online videos

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch