Annons

Sveriges bästa magazine sedan 2002.

Nu gör Tomra revolution – igen

Trött på att stå och panta en hel kasse burkar och flaskor?
Släng allt.
Men gör det i Tomras nya pantautomat. Den klarar fler än 100 flaskor och burkar i ett svep. 5 november var Dagen D för Tomras nya steg, konstaterar Johan Vanerell när vi träffas på företagets svenska kontor i Sollentuna.

Revolutionsdagen skulle man kunna säga också.
– Tomra R1 heter innovationen och ”R” står för ”Revolution” för det är faktiskt så att den här maskinen revolutionerar pantandet, säger Johan.
”1” skulle ju kunna stå för att den är den första i sitt slag också och som du kan läsa i faktadelarna nedan är det alltså en helt ny typ av pantautomat.
Istället för att stå där och mata in en flaska eller burk i taget så kan du tömma en hel säck och få automaten att ytterst snabbt ta hand om fler än 100 burkar och flaskor åt gången.
Tomra ”uppfann” på sitt sätt den här branschen i tidigt 70-tal, 1972, och har nu under en fyraårsperiod utvecklat R1 som nu står klar att möta kunder fullt ut i Sverige och Norge.
Resultaten har inte låtit vänta på sig sedan Tomra haft förhandsversioner av R1 ute i butiker.
– Vi vet sedan tidigare att panthanteringen i butikerna är av betydelse inte bara för pantandet i sig utan för butikerna som helhet men de reaktioner vi fått nu har varit överväldigande, säger Johan Vanerell.
– De som använt den nya automaten har varit oerhört positiva och andra som sett eller hört talas om den har börjat trycka på sin egen butik om att skaffa en Tomra R1, konstaterar Johan.

Många fördelar
Han och Tomra ser en rad fördelar med den nya generationer automater. Snabbheten är naturligtvis den stora eftersom den inte bara gör varje kunds pantande mer tidseffektivt. Den kapar också irriterande köer till att få panta och för butiken minimerar den risken att kunder väljer att vända och lämna butiken istället för att stå kvar och vänta på att så småningom nå fram och få panta.
Dessutom finns det en hygienisk aspekt där hela hanteringen blir renare, smidigare och mindre kladdig för kunden jämfört med idag. När systemet dessutom tar hand om eventuella icke-pantbara enheter så hamnar även den delen på ”insidan” och slipper vara en olägenhet för butikens kunder.
– Det här är helt enkelt ett nytt sätt att panta och ett nytt tänk för branschen och det är ett stort steg framåt för alla parter, sammanfattar Johan Vanerell vars Tomra också har en hög servicenivå där tekniker på kontoret kan åtgärda fel från sin arbetsplats och där företagets fysiska serviceorganisation är skapad för att man ska nå alla sina kunder inom fem timmar.
– Det är ju även en rörelse i tiden att allt ska gå snabbt och med Tomra R1:s konstruktion gör pantandet det samtidigt som den klarar fler sorter än tidigare generationers automater.

 

Stora möjligheter
Nu ser man även stora möjligheter att speeda upp den internationella expansionen för Tomras del. Konsumenternas krav ökar på producenter i alla länder och inom EU krävs utbyggda pantsystem och 2029 väntar ett förbud för engångsplast.
Då kommer behovet av pantsystem av kvalitet och pantautomater att växa på nästan alla marknader och då tror Tomra på goda affärer.
– Det är dessutom väldigt roligt att arbeta med det här eftersom det bara finns goda sidor i vår bransch, säger Johan Vanerell.
– Miljön tjänar på det, kunderna gör en insats för miljö och framtid, man upplever att man får ut något positivt av det ekonomiska incitament som pantandet utgör och handlarna får kunder som inte bara handlar i butiken för pantpengarna utan dessutom handlar mer och ofta även varor man ursprungligen inte planerat att köpa tack vare att man får lite ”extra” pengar via pantkvittot.
Och visst är det en ganska sympatisk tanke och attityd att unna sig något extra och kunna göra det eftersom man just gjort en god insats för miljön…

Tomra R1/Bakgrunden
”Med en alarmerade ökning av plastföroreningar i världen och en större medvetenhet om problemet, ville vi göra upplevelsen med att återvinna så bekväm och enkel som möjligt”, förklarar Anneli Forsman, senior vice president för norra Europa hos Tomra.
”Om fler människor blir motiverade att panta sina dryckesförpackningar, kan fler omvandlas till nya förpackningar igen och igen i ett slutet omlopp, vilket minskar behovet av råvaror för framställning av nya förpackningar. Multi feed-konceptet förvandlar pantupplevelsen helt.”

Tomra R1/Sammanfattning
Tomras nya automat gör att kunder kan tömma en hel säck med fler än 100 Pet-flaskor och burkar direkt i returautomaten. Hastigheten är sedan upp till fem gånger högre än i traditionella returautomater. Dessutom blir hanteringen mindre kladdig och mer hygienisk för kunden.

Så fungerar Tomra R1
Öppna, helt enkelt, luckan och töm ned dina tomma burkar och plastflaskor i automaten.
Stäng luckan för att påbörja räkningen och sorteringen.
Ta emot ditt pantkvitto och börja handla.
Ogiltiga förpackningar returneras via returrännan. (Glasflaskor accepteras inte och kan istället returneras i andra returautomater).

Resultat från fältstudier
Detaljhandlare och återvinningsföretag har utfört fälttester sedan 2016 och testbutiker visar upp till 60 procents ökning av antalet panttillfällen och upp till 218 procent fler returnerade förpackningar.
Intresset har också varit stort på sociala medier och de butiker som testat har fått en stor positiv respons.
– Multi feed-metoden har verkligen imponerat på kunderna, säger Anneli Forsman från Tomra Collection solutions.
– Under våra tester körde folk förbi andra butiker bara för att få använda TOMRA, de kom med släpvagnar fulla av förpackningar och en del kom till och med enbart med ett litet antal förpackningar för att de föredrog att använda Tomra R1.

Butikerna med förhandsversioner av Tomra R1
Sverige

Ica Kvantum Kvissleby
Maximat Töcksfors
Ica Maxi Eskilstuna
Ica Maxi Hälla
City Gross Växjö
Norge
Rema 1000 Gystadparken
Coop Obs Lillestrøm
Meny Borreveien

Dela på sociala medier eller via e-post.

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-post

Vi har över 100 st. nyheter nedanför!

Presenteras av

| Annons |

Föregående
Nästa

Video

VIDEO: Kreativa lösningar

En Sibylla-handlare laddar en drönare med snabbmat. Ett konditori tillverkar ”dassrullar”. I Corona-krisens spår flödar samtidigt kreativiteten.

Annons för dig med smak på livet.

Smakprov? Klicka här.

Annons | Swajpa höger eller vänster | Annons

Senaste nytt

| Annons | 

Föregående
Nästa

Video

VIDEO: Kreativa lösningar

En Sibylla-handlare laddar en drönare med snabbmat. Ett konditori tillverkar ”dassrullar”. I Corona-krisens spår flödar samtidigt kreativiteten.

powered by Typeform

Vi uppdaterar nyheter dagligen.

Läs vårt E-magazine

E-Magazine

För dig som vill veta allt som händer inom dagligvaru- och servicehandeln.

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

5 stycken snabba efter lunch varje vardag.

Annons | Swajpa höger eller vänster | Annons

Leverantörsnytt

| Annons |

Föregående
Nästa

Vill du också synas här?

powered by Typeform

Välkommen till Butikstrender.

| Annons | 

Föregående
Nästa

Anmäl till vårt nyhetsbrev.

powered by Typeform

Annons | Swajpa höger eller vänster | Annons

Blandad läsning

| Annons |

Föregående
Nästa

Glad läsning önskar redaktionen!

Annons | Swajpa höger eller vänster | Annons

Snart där!

| Annons | 

Föregående
Nästa

Anmäl dig till branschens bästa

powered by Typeform

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch