ANNONS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Nu vill alla ha (mer) havre

Havre är ingen trend längre.
Vi äter mer och mer och alla inblandade tror att den utvecklingen kommer att fortsätta.

Enligt Jordbruksverkets statistik har konsumtionen av havregryn och gryn och flingor från andra spannmål fördubblats sedan 1970-talet.
– Vi har märkt av att det är en trend och ett växande intresse kring havre”, säger Peter Eklöf, jordbrukspolitisk utredare vid Jordbruksverket, till va.se.

Det senaste decenniet har gett ett antal nya användningsområde för havren.
Eftersom Sverige och Finland är världsledande på havre – även kvalitativt – har det gjort att mycket nytt sett dagens ljus.

Amerikanska universitetet UC Berkeley slog nyligen fast att havre är en av framtidens mest lovande proteinkällor.
”Mångsidig, resurseffektiv, en bra källa till vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter och aminosyror” var studenternas betyg.

I Sverige har havre i ökad omfattning använts i exempelvis havredryck och andra alternativ till traditionella mejeriprodukter.
Mest framgångsrikt på marknaden har Oatly, grundat av forskare i Lund för mer än 20 år sedan, varit.

Allt fler ger sig nu in i havrebranschen och satsar mer.
Två exempel på det är Lantmännen, som tidigare i år köpte en havrekvarn i Östergötland av brittiska Tate & Lyle, och Arla, som i februari lanserade tre nya produkter med hälften laktosfri mjölk och hälften havre.

SENASTE NYHETERNA

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch