Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Nytt initiativ mot matsvinn

City Gross tar nu ett nytt initiativ för att minska matsvinnet i sina butiker.
Det handlar om färdigpackade fyndlådor med frukt och grönt.
Lådorna ska säljas för tio kronor kilot.

En tredjedel av all mat som produceras äts aldrig upp och runt hälften av detta är frukt och grönsaker, konstaterar City Gross som förra året enligt uppgift minskade sitt matsvinn med 16 procent.
Nu vill man fortsätta och bland annat göra det genom att sälja färdigpackade fyndlådor med frönt och grönt som annars skulle ha gått till spillo.

­– Vi har testkört lådorna i några av våra butiker och fått väldigt god respons. Det handlar om att, tillsammans med konsumenterna, rädda frukter och grönsaker som annars skulle slängts vid dagens slut, säger Magnus Ohlqvist, affärsområdeschef för frukt och grönt hos Bergendahls som äger City Gross-butikerna.

Upplägget är att medarbetarna i respektive butik varje morgon samlar ihop frukt och grönsaker som är fullt ätbara men exempelvis blivit kantstötta eller mjuknat.
Dessa förpackas sedan i lådor och dessa säljs med ett varupris på tio kronor kilot.

– Det här är ett bra sätt att ta tillvara på det som fortfarande går att äta och ge det en ny chans. Många kunder uppskattar att kunna bidra till ett minskat matsvinn, samtidigt som de får livsmedel till ett schysst pris. Dessutom har vi tips och recept ute vid lådorna som gör att fler ser möjligheterna med råvarorna, säger Magnus Ohlqvist.

Fyndlådan började som en idé hos medarbetaren Emma Kullbratt vid City Gross i Ytterby. Butiken har lyckats minskat sitt svinn av frukt och grönt med 1,5 ton på halvannan månad.
– Emmas lådor har verkligen blivit en succé. Det känns såklart jättekul att vi har så duktiga medarbetare och att vi kan ta tillvara på deras bra förslag för att skapa mervärde för våra kunder och bidra positivt till miljön, säger Daniel Forss, affärsområdeschef hos City Gross.

SENASTE NYHETERNA

E-MAGAZINE

Håll koll på de senaste nyheterna inom dagligvaruhandeln vart du än befinner dig. 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Fler nyheter.

Fasanburgare på McDonald´s?

Ett enda grevskap i England saknar McDonald´s – men nu är den saken ”hotad”. I lilla Rutland har myndigheterna just

3D-printad labbfisk, någon?

Labbodlad fisk. Dessutom 3D-printad. Dessutom snart på ett matbord nära dig. Foodtech-företaget Bluenalu i San Diego räknar med att ha

Paul Svensson hedersdoktor

Paul Svensson – kock, matvisionär, författare med mera – kan nu lägga en ny titel till sitt CV. Han är

Clas Ohlson minskade i december

Clas Ohlson minskade sin totala försäljning i december. Minskningen var 2 procent och försäljningen stannade då vid 1 285 miljoner kr

Hushållens konsumtion still

De svenska hushållens konsumtion var oförändrad i november 2019 jämfört med månaden innan. Jämfört med november månad 2018 steg konsumtion

Rekord för Lidls julaktion

Lidls försäljning av julmust drog in rekordsumman 235 039 kronor till Barncancerfonden. Dessutom kunde man ihop med Allwin ge bort 4 000

De sålde mindre i december

2019 blev ett tufft år för modehandeln. Det visar inte minst stilindex från Svensk handel stil. Detta index visar nämligen

Vill öka kunskapen om plast

Forskare vid Karlstads universitet får nu drygt 3,8  miljoner kr av Lidl för att öka konsumenters och förpackningsutvecklares kunskap om

Teknikmagasinet i konkurs

Teknikmagasinet ansöker nu om konkurs. Under en tid har man försökt genomföra en rekonstruktion och även haft intressenter som velat

De kan bli Årets matbluff

Rekordmånga kandidater. Fem finalister. Fram till 20 januari kan du rösta på vilken vara som motvilligt ska få utmärkelsen Årets

Ludvig Anderberg tror på Mat.se

E-handeln av mat har stor tillväxtpotential och det egna företaget Mat.se ligger i framkant med smart lösningar. Det anser, möjligen

Vill kartlägga kompetensbehov

Det finns en brist på utbildningar inom kött och chark i Sverige, anser regeringen. Nu vill man genomföra en inventering

powered by Typeform

Online videos

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch