Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Olivoljan kan bli dyrare på sikt

En plantbakterie har skadat miljoner olivträd i södra Italien och tros på sikt kunna spridas i hela Medelhavs-regionen.
Priserna i Sverige på olivoljan påverkas inte omedelbart men på sikt tros italiensk olivolja kunna bli dyrare på grund av utvecklingen.

Det är en plantbakterie vid namn Xylella fastidiosa som första gången upptäcktes i syditalienska Apulien 2013, den region som står för en tredjedel av Italiens produktion av olivolja.
Bakterien sprids både med plantor och insekter och har redan utrotat miljontals olivträd. Den sprider sig geografiskt i takten två kilometer per månad och tros på sikt kunna spridas över hela medelhavsområdet.

Man motarbetar bakterien genom att såga ned och bränna angripna träd, hitta nya olika olivsorter som är mer resistenta och plantera nya olivträd vilka dock kräver en tidsrymd av 10-15 år innan de blir ekonomiskt produktiva.

Än så länge finns inga uppgifter om hur årets skörd kommer att påverkas eller hur prisbilden kan förändras av situationen.
De stora svenska kedjorna inom dagligvaruhandeln indikerar inga prishöjningar på olivolja ännu och hänvisar till att de friska delarna av Italiens olivproduktion ser ut att öka skörden och att man dessutom kompenserar genom att handla mer från Spanien vid behov.

SENASTE NYHETERNA

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch