Ostron och unga mat(s)vinnare

Havstenssunds ostron vinner Änglamarkspriset 2019.
Coop påpekar att företaget visar att matglädje och hållbarhet går hand i hand.
Dessutom hyllas två unga för idéer mot matsvinn.

Änglamarkspriset delas årligen ut av Coop till ett företag, en organisation eller en peson som speglar hållbar matglädje och gjort värdefulla insatser för det.
I år går priset till Havstenssunds ostron, ett företag som startades av Ulrika Lorensson och Mathias Svensson för 15 år sedan.

Företaget i Havstenssund har lyckats återuppliva ortens historia som ostronproducent, konstaterar Coop. Den svenska ostronarten Ostrea edulis odlas naturligt i havet utan att det behövs tillsatser av vare sig föda, energi eller antibiotika.
Det innebär en ekologiskt hållbar odling som inte belastar miljön, utan främjar mångfald och hållbar produktion. Därmed bidrar företagets verksamhet till ett renare hav.

– Ostron är en fantastisk råvara som för många är själva sinnebilden av matglädje. Havstenssunds ostron gör odlingen på ett både innovativt och hållbart sätt, vilket gör att företaget är en mycket värdig vinnare av Änglamarkspriset 2019, säger Charlotta Szczepanowski, kvalitets- och hållbarhetschef på Coop.

Havstenssunds Ostron tilldelades på Skansen i helgengen. Prissumman är på 100 000 kronor.
– Vi är glada över att bli en del av den exklusiva skara i mat-Sverige som tilldelats Änglamarkspriset. Förutom att de är fantastiskt goda så renar också våra ostron 552 miljoner kubik vatten per år, säger Mathias Svensson, vd för Havstenssunds ostron AB.

För andra året delades även Lilla Änglamarkspriset ut till barn mellan 8 och 15 år. I år var uppgiften att skapa ny mat av rester, för att minska matsvinnet. I år utsågs två vinnare.
Vinnare av Lilla Änglamarkspriset 2019 blev Francisco Flores de Vigo, 14, och Eimy Cabrera Tavera, 15.