Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Pontus vinnare med framtidslösning Engångsbestick avlöser plasten

Flera miljoner plast i naturen varje år.
Engångsartiklar är en viktig del av problemet.
Pontus Törnqvist kan vara en del av lösningen.

Utgångspunkten?
Av cirka 300 miljoner ton plast som årligen produceras antas mellan fem och 13 miljoner ton hamna i naturen.
– Jag började med materialet och tänkte på vad jag kunde ha det till, berättar Pontus Törnqvist.
– Efter ett tag hamnade jag i snabbmat och engångsbestick och det här blev resultatet.
”Det här” är Potato Plastic.
Pontus är 24 år, göteborgare, och studerar industriell design i Lund.
Nu har han vunnit den svenska upplagan av internationella ingenjörstävlingen James Dyson Award när Sverige för första året varit med i evenemanget.
Det har han gjort med hjälp av potatisstärkelse och vatten.
– Tur att man gått en utbildning där det är okej att ägna fyra månader åt att experimentera med det, konstaterar Pontus.
Olika materialval

Snabbt nedbrytbart 

Potato Plastic – resultatet när Pontus kom ut ur köket efter de fyra månaderna… – är en produkt som består av potatisstärkelse och vatten som värms upp så att vätskan förtjockas.
Den placeras sedan i formar och hettas upp till fast substans och materialet blir en slags ”termoplast” utan att vara plast – blir formbart och kan formas till exempelvis bestick eller salt- och pepparpåsar, för at nu ta två saker som är frekventa som engångsprodukter inom snabbmat.
Potatisstärkelse är biologiskt nedbrytbart och förmultnar två månader efter att det hamnat i naturen.
Alternativet är ju att man följer upp snabbmaten med att äta upp besticken men det är ju ett personligt val…
– Det hela blev ju vältajmat nu när man talar så mycket om plast och ska fasa ut plast ur engångsartiklar, konstaterar Pontus Törnqvist.
Vältajmat var det också ur internationell synvinkel där vi sett både exempelvis indiska och brittiska nya alternativ till plast i matsammanhang och flera varianter av ätbara bestick med mera.
– Det material jag utgick ifrån passade bra i sammanhanget och jag ville ha något som var effektivt, fungerade väl och samtidigt var anpassat efter ett miljösammanhang, sammanfattar Pontus.
Tillverkning av potato plastic_2

Fyller kraven

Samtidigt skulle materialet ha den nödvändiga styrkan och hålla för att användas men vara miljövänligt och brytas ned snabbt – alltihop utmaningar som även internationella motsvarigheter fått tävla med.
Pontus löste dem och lösningen räckte till en vinst i James Dyson Awards svenska deltävling.
– Sedan får vi se hur det går i den internationella men det är ju väldigt kul i vilket fall och skapar möjligheter framöver, konstaterar Pontus Törnqvist.
Själv ska han fortsätta i Köpenhamn, i en miljö präglad av material design i kreativa former och med hållbarhetsaspekter som utgångspunkt.
– En väldigt kreativ miljö, precis som studierna i Lund varit, och det ska bli väldigt roligt och stimulerande att fortsätta arbeta med de här frågorna både ur design- och miljösynpunkt, avslutar Pontus.

De fick också pris

Inte bar Pontus Törnqvists Potato Plastic fick pris i den svenska deltävlingen. Det fick även Wasp och Terra. Här är deras bidrag i en kort presentation

Wasp
Umeå-studenten Pontus Edman ligger bakom Wasp och utgångspunkten är att underhållsarbetet av havsbaserade vindkraftverk visar på många problem med det bemannade underhållet. Wasp är en självstyrande bult- och mutterlösning för vindkraftverk. Alla underhållsdata övervakas och dokumenteras genom livefeedback till operatörerna på land.

Terra
Ferdinand Aichriedler, Manuel Hess och Patrick Krassnitzer, även de studenter i Umeå, ligger bakom Terra som förser fattiga regioner med information, välglending och trygghet vilket ökar känslan av säkerhet i jordbävningssituationer. Terra sparar värdefull tid under en nödsituation där varje sekund är värdefull.
Båda dessa bidrag har även de gått vidare i tävlingen med chans att vinna den internationella finalen.

Tävlingen och stiftelsen
James Dyson Award finns i 23 länder och tävlande är design- och ingenjörsstudenter som utmanar normen och har miljön i åtanke.
James Dyson Foundation är en stiftelse som skapades 2002 för att inspirera och stött anästa generation ingenjörer.
En vinnare och två andrapristagare utses i varje land och går vidare till den internationella final där stiftelsen korar den bästa idén.

SENASTE NYHETERNA

E-MAGAZINE

Håll koll på de senaste nyheterna inom dagligvaruhandeln vart du än befinner dig. 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Fler nyheter.

Coronaviruset påverkar H&M

H&M-gruppen kommer att påverkas rejält och en längre tid av coronaviruset, Credit Suisse tror att försäljningen kommer att påverkas negativt

Martina Haag frontar Hemköp

Hemköp fortsätter att knyta kända ansikten och från och till matprofiler till sig i  konceptet ”Från en matälskare till en

Fazer lanserar Svenskt havreris

Ett svenskodlat klimatsmart havreris. Så lanserar Fazer ”Svenskt havreris”, varumärke Frebaco, med en sjättedel av det thailändska risets klimatpåverkan, hävdar

Willys öppnar på Bryggudden

Vilket kaffe man bjuder på vid premiären behöver man kanske inte fundera på. Idag öppnar Willys på Bryggudden i Karlstad

Coop säljer lokalt på nätet

Coop tar nu ett nytt grepp där man lanserar en ”gårdsbutik” online. ”Med den nya gårdsbutiken på coop.se kan man

Tror på svensk servicehandel

Var fjärde s k conveniencebutik försvinner inom tio år, tror man i Danmark. I Sverige är man positiv och tror

Coop lägger ner i Ramnäs

Coop lägger ned sin butik i Ramnäs, Surahammar. Därmed förlorar orten inte bara sin sista butik utan även apotek och

Lidl rekryterar från Ica

Niclas Haglund har fått jobb på marknads och kommunikation hos Lidl Sverige där han ska arbeta som konceptdesigner, art director

Kan få outlet med lyxmärken

En outletby med märken som Gucci och Versace? I lilla Löddeköpinge? Så kan det bli sedan kommunen och Rioja estates

Gratis släp hos Max i Örebro

Max burgers och Freetrailer inleder ett samarbete vid Max restaurang i Lillån norr om Örebro. Som ett utbyggt kunderbjudande erbjuder

Ekomjölk får klimatvänlig förpackning

Skånemejeriernas ekologiska produkter “Hjordnära” får nya kartongförpackningar. De  tillverkas av Elopak och garanteras vara helt koldioxidneutrala. Skånemejeriernas miljösatsning har som

Lidl-bygge ännu inte avgjort

Denna vecka hamnar Lidls planer på att bygga i Karlstad på politikernas bord igen. Lidl har efter två år inte

Superlokal nätmat i konkurs

Man tog in 80 miljoner kr i kapital men fick aldrig ordning på affärerna. Nu går nätmatbutiken Fodi i konkurs

Picards nya i butikerna

Picard lanserar vårens asiatiska sortiment med kryddstarka nyheter. Lanseringsdatum är 12 februari och i butikerna finns 50 asiatiska produkter i

Högsta vinsten någonsin

Det ekonomiska resultat som Lantmännen redovisar för 2019 slår rekord. Resultatet efter finansnetto, strax under 1,9 miljarder kr, är den

powered by Typeform

Online videos

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch