Pumpa en mångsidig favorit

Halloween och försäljningen av pumpa skjuter i höjden.
Nu lanserar Ica recept på goda maträtter att laga av pumpan.

Under förra årets halloweenvecka ökade försäljningen av pumpa hos Ica med ungefär 700 procent jämfört med en normal höstvecka och trenden ser ut att hålla i sig även i år.
Att pumpor kan bli läskiga ljuslyktor känner nog de flesta till men pumpa är även en god och nyttig ingrediens som passar väldigt bra i många olika typer av maträtter.

– Jag gillar verkligen pumpa och brukar varje halloween använda färsk pumpa så mycket jag bara kan i många olika maträtter. Det är synd om pumpan enbart används till att göra ljuslyktor när den också är så fantastiskt god att använda i mat, säger Icas dietist Paula Frösell.

Paulas Frösells bästa pumpatips:
1. Minska matsvinnet – använd fruktköttet och kärnorna
Om du ska använda pumpan till att göra en ljuslykta, se till att spara kärnorna och fruktköttet du gröper ur. Pröva exempelvis att rosta kärnorna i ugnen med en nypa salt, perfekt som ett lite mer hälsosamt snacks.

  1. Prova olika sorters pumpa
    Det finns många fler sorters pumpor än den klassiska svenska ”halloweenpumpan”. Prova gärna någon av pumpasorterna Butternut, Hokkaido, Ocal, Delica eller Muscat när du ska laga mat.

    3. Passa på att frossa i pumpa
    Pumpa är kalorifattig men innehåller en hel del fibrer vilket gör att den mättar bra. Att den dessutom har många användningsområden är också en fördel. Prova exempelvis en pumpasoppa med färskost och vitlök. Lätt att göra och fantastiskt gott.