Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Sex av tio äter vegetariskt en gång i veckan. Svenskar klimatförnekare som äter grönt

Ett land av klimatförnekare där sex av tio äter middag utan kött eller fisk en gång i veckan och som är duktigt på att känna igen vilka förpackningar som går att återvinna eller ej.
Välkommen till Sverige.
Karaktäristiken kommer ur en ny undersökning som Orkla låtit göra.

Nästan sex av tio svenskar – 57 procent – av dem som svarar i undersökningen äter minst en middag i veckan utan kött eller fisk.
Undersökningen det handlar om är Sustainable life barometer som Orkla låtit Ipsos göra. I den har 1 000 svarande från vardera Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland och Litauen fått svara på dittan och dattan.
Men även om så är fallet i undersökningen är det endast en fjärdedel av svarande svenskar som vill kalla sig vegan, vegetarian eller ens flexitarian, det som på forntidssvenska kallades allätare.
– Livsmedelsindustrin står för en fjärdedel av klimatutsläppen och vi vet att det mest effektiva sättet att minska utsläppen är att skifta till en mer växtbaserad diet. Därför är det viktigt att vi minskar mängden kött vi äter, säger Cecilia Gannedahl hos Orkla Sverige.
31 procent av de svarande svenskarna säger att de äter mindre mängd kött för klimatets skull medan 45 procent erkänner att de inte anpassat sina matvanor.

Halvnöjda, typ
46 procent av de svarande anser att de är nöjda med utbudet av vegetariskt och veganskt i sin livsmedelsbutik – men endast 22 procent anser den tydligen särskilt lockande. Så få, 22 procent, är det nämligen som säger att de blir inspirerade av att köpa vegetarisk eller vegansk mat när de handlar i butiken.
– I Sverige verkar begrepp som ”vegetarian” eller ”flexitarian” vara mycket tätare förknippat med en identitet än vad det är i våra nordiska grannländer, säger Cecilia Gannedahl.
– Trots att relativt få tänker på sig själva som flexitarianer är det i själva verket en majoritet av svenskar som äter som flexitarianer. Det är en mycket bra grund för att bidra till att begränsa klimatförändringarna, konstaterar hon.
Skillnaderna är över huvud taget stora mellan svenska svarande och dem från våra grannländer.

Klimathot? Nej…
Svenskar är mer miljö- och klimatmedvetna än våra grannar, skriver Orkla, och vi är också mer positiva till vegetarisk mat som alternativ till kött. Medan 31 procent av svenskarna alltså äter mindre mängd kött för miljöns skull är det bara 17 procent i snitt i Norden och Baltikum som säger samma sak.
Svenskar är också mer benägna att testa vegetariskt än den genomsnittliga nordbon – även om det är finnarna som kommer högst i den listan. Men 30 procent av de svenskar som svarat har någon gång ätit en vegoburgare.
En kontrast till vår klimatmedvetenhet är att vi har den högsta andelen klimathotsförnekare. Var fjärde svensk i undersökningen säger ja till påståendet ”Jag tror inte att världen är på väg mot en allvarlig klimatkris” vilket är en klart högre andel än i våra nordiska grannländer.
Dock klår vi alla våra nordiska och baltiska grannländer i en gren i undersökningen – det är fler svenskar än någon annan landsgrupp som klarar av att bedöma om en förpackning kan återvinnas eller ej.

 

SENASTE NYHETERNA

E-MAGAZINE

Håll koll på de senaste nyheterna inom dagligvaruhandeln vart du än befinner dig. 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Fler nyheter.

Nytt pris på Dagligvarugalan

Årets arbetsgivare. Det blir det nya priset när nästa upplaga av Dagligvarugalan genomförs. Priset delas ut av Youbber, rekryteringsföretaget som

Sex butiksrån i Kalmar län

Under en treveckors-period har sex livsmedelsbutiker i Kalmar län utsatts för Brutala rånare agerar mot flera Coop-butiker. I samtliga fall

Livsmedelsindustrin på plus

Enligt Livsmedelsföretagens nya undersökning ökar förtroendet för livsmedelsindustrin. 89 procent av de 1 011 svarande i en undersökning har stort förtroende

Prisad för Black Friday-motstånd

Erikshjälpen ger i år utmärkelsen ”Sveriges second hand-profil” till Henning Gillberg, vd för Repamera. Gillberg får priset för sitt arbete

Paul Svensson hyllad igen

Paul Svensson korades nyligen till hedersdoktor vid Örebro universitet. Nu är han aktuell för ännu en fin utmärkelse då han

Hon ska leda Hemköp på nätet

Fabiola Wikström blir ny chef för Hemköps e-handel. Wikström har arbetat med e-handel mer än tio år och kommer närmast

Spendrups letar goda idéer

Tusen goda idéer? Exakt. Det är vad Spendrups vill ha. Det handlar om hållbarhet och bryggeriet ta nu hjälp av

Plockar bort kaustiksoda

Coop Värmland plockar bort kaustiksoda ur butikshyllorna. Orsaken är en trend där ungdomar använder kaustiksodan för att göra hemmagjorda bomber

KRAV rekryterar pressansvarig

KRAV har rekryterat Carina Johansson som pressansvarig kommunikatör, med särskilt fokus på pressarbete och opinionsbildning. Hon kommer närmast från forskningsinstitutet

Rekordlåg nivå av campylobacter

Färska siffror visar en rekordlåg nivå av campuylobakter i svenska kycklingflockar, enligt Svensk fågel. Det uträknade medeltalet för 2019 års

Var fjärde ny vara vegansk

Försäljningen av köttfritt i Storbritannien fortsätter att öka kraftigt. 23 procent av alla nya brittiska livsmedelsprodukter 2019 var veganska och

Åhléns digitaliserar kvitton

Först Ica och Jula. Nu Åhléns. Det handlar om digitala kvitton och avtal med Kivra. Under våren lanseras samarbetet som

Ica stänger Göteborgs-butik

I slutet av februari stänger Ica Supermarket i Rosenlund i Göteborg för gott. Butiken öppnade så sent som 2013 men

Sälj Ica och Axfood

Har du aktier i Axfood eller i Ica-gruppen? Sälj dem i så fall. Rådet kommer från Nordea som under tisdagen

powered by Typeform

Online videos

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch