Självförsörjande på grön el

79 solpaneler på taket.
Sammanlagd yta 300 kvadratmeter.
Målet? Att bli så självförsörjande det går på egen grön el.

Den här veckan installerar Tempo i Oxelösund nysatsningen.
På taket hamnar 79 solpaneler med en sammanlagd yta av 300 kvadratmeter.
Butiken blir därigenom så självförsörjande det går på egen grön el.
Dessutom motsvarar solpanelerna en koldioxidbesparing på cirka 1,3 ton per år.
– Alla kan bidra till en bättre miljö och vi ville med de bra förutsättningar vi har testa och se om solpaneler kan fungera för vår butik, säger handlaren Magnus Andersson som fått god respons på initiativet.
– Det har varit stor nyfikenhet hos kunderna och alla har varit positiva, konstaterar Andersson.Magnus Andersson
Butiken i Oxelösund har varit familjeägd sedan starten för 50 år sedan. Strax över halva den tiden – 26 år för att vara exakt – har handlaren Magnus Andersson drivit butiken och det är han som nu rustar den för framtiden.

Tar flera steg
Solpanelerna på taket är ett steg, ett annat att de gamla frysarna bytts ut och ett tredje att även kylarna byts ut inom kort.
Thomas Gäreskog, som är vd för Tempo och Hemköp, uppskattar initiativet.
– Fint att se att flera Tempo-butiker tar det här initiativet och vår förhoppning är att det ska inspirera fler butiker till att producera egen grön el, säger han och påpekar att storlek gör skillnad.
– Med våra 350 butiker inom Tempo och Hemköp har vi stora möjligheter att göra en insats som gör skillnad, konstaterar han.
De solpaneler som monteras på Tempo Oxelösunds tak ger en förväntad elproduktion på 23 600 kWh. Det motsvarar den årliga hushållselen för nio lägenheter inklusive uppvärmning, laddning av 315 elbilar eller att koka två miljoner koppar kaffe. Solanläggningen beräknas vara klar i mitten av oktober.

Bra utfall i sommar
Tempo i Venjan i Dalarna gjorde motsvarande satsning kring solpaneler i juni i år och hade ett bra utfall denna varma sommar.
– Under dagarna har vi varit helt självförsörjande på egen el, det har till och med varit ett överskott som kan säljas, berättar handlaren Joel Zackrisson i Venjan. Joel Zackrisson.
– Totalt sett har vi haft drygt 40 procent egen solel över hela dygnet sedan starten, otroligt bra, menar Zackrisson som förutom ekonomin ser hur solpanelerna blivit en reklampelare.
– De visar att vi är en butik som tar miljöansvar och som ligger i framkant. Fler företag i bygden är igång att sätta upp egna paneler efter att de sett hur bra det gått för oss, berättar Joel Zackrisson.
Håller vi oss i Dalarna så ligger även Tempo i Enviken utanför Falun i startgroparna för solpaneler och väntar på ett besked om bidrag från länsstyrelsen.
– Axfood har jobbat hårt för att få bort skatten på solel. Det har lyckats och nu är det verkligen glädjande att engagerade handlare satsar på att själva producera förnyelsebar el. Ju fler butiker och lager som koncernen får upp solceller på desto bättre, sammanfattar Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij.

Venjan i DalarnaFakta/Solceller och solenergi
2017 fanns cirka 15 000 solcellsanläggningar i Sverige men man tror att den siffran kan fördubblas redan i år. Ökad medvetenhet om klimatfrågor, ekonomisk vinning och att bli självförsörjande på el anges som de främsta orsakerna till satsningen. Dessutom har investeringsstödet för solceller i år höjts från 20 till 30 procent.
Däremot är det faktiskt inte så att det är bättre för solenergin ju varmare det blir – bara till en viss gräns. En solcell är kalibrerad vid 25 grader och blir det varmare än så får man en minskad elektronrörelse i cellen och därmed tappad effekt.