Succé för Willys svinnfyndlådor

Över 30 ton frukter och grönsaker har räddats från soptunnan på tre månader när Willys testat svinnfyndlådor.
Nu lanseras fyndlådorna i samtliga Willys-butiker.
Willys räknar med att det ska rädda hundratals ton frukt och grönt.

Under tre månader har Willys provkört konceptet med svinnfyndlådor i ett 20-tal butiker.
Det har blivit succé och Willys kan konstatera att över 30 ton frukter och grönsaker räddats från att bli matsvinn under perioden.

Nu lanseras de svinnsmarta fyndlådorna i samtliga Willys-butiker över hela landet. Lådorna innehåller kraftigt prissänkta frukter och grönsaker som har smärre skönhetsfläckar och högre mognadsgrad, är potentialen att minska svinnet stor.
–  Vi har själva blivit överraskade av hur stort kundernas intresse är. Fyndlådorna har försvunnit snabbt från hyllorna, säger Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys.

De svinnsmarta fyndlådorna innehåller två kilo blandade frukter eller grönsaker – perfekta för soppa, smoothies eller att ätas som de är – för 20 kronor.
Varorna i lådorna hade i vanliga fall inte sålts utan istället rensats bort och slängts. Det kan vara bananer med hög mognadsgrad, äpplen med någon brun fläck eller morötter som börjat sloka.

Willys har satt upp en målsättning om att halvera matsvinnet från till år 2025 och genom de svinnsmarta lådorna hoppas man komma en bit på vägen i det arbetet.
Frukt och grönsaker står för den största delen av svinnet i matbutiker och när fyndlådorna börjar säljas i samtliga Willys-butiker räknar kedjan med att minska matsvinnet med hundratals ton.