Svensk ost mer klimatsmart

Om alla svenskar bara åt svenskproducerad ost skulle utsläppen av växthusgaser från ostkonsumtionen i Sverige minska med 16 procent.
Å andra sidan skulle det kräva betydligt fler mjölkkor.
Siffrorna kommer från LRF som nu vill öka andelen svensk ost även av klimatskäl.

Om alla svenskar bara skulle äta svenskproducerad ost, i stället för importerad, så skulle utsläppen av växthusgaser från ostkonsumtionen minska med 16 procent.
Detta enligt färska beräkningar från Lantbrukarnas riksförbund, LRF, baserade på statistik från SCB och Jordbruksverket.

Vilken mat vi väljer påverkar klimatet, något som den så kallade EAT Lancet-rapporten uppmärksammat. Ur klimatsynpunkt lönar det sig att välja närproducerat.
Detta gäller även ost, påpekar LRF som säger att den svenska produktionen av mjölk i snitt orsakar 23 procent lägre utsläpp av koldioxidekvivalenter än snittet inom EU.

– Eftersom svenskarnas ostkonsumtion i dag bara till 45 procent utgörs av svensk ost, skulle vi minska utsläppen för osten med 16 procent om man valde enbart svensk ost, i stället för importerad, säger Monica Demorior som är hållbarhetsexpert hos LRF mjölk.

– Det pratas ju mycket om metan från kor, men enbart fem procent av de globala utsläppen kommer från metan från idisslande djur, som dessutom ingår i det naturliga kretsloppet. Det kan jämföras med de åtta procenten metan som kommer från fossila källor, och hela 74 procent orsakas av fossil koldioxid, egentligen borde fokus ligga där. Mitt tips är att man ska fortsätta äta ost, men välja svenskt, anser hon.

Om fler svenska konsumenter skulle välja svensk ost i högre utsträckning skulle bönderna också kunna producera mer, menar LRF.
– Med tanke på att vi tidigare har haft många fler mjölkkor så finns det förutsättningar för att öka antalet. För att komma upp i 100 procent självförsörjning på alla mjölkprodukter skulle antalet kor behöva öka med 35 procent. Det skulle även bidra med 6000 nya arbetstillfällen på landsbygden och ökad biologisk mångfald som i dag hotas av bland annat för få betesdjur, säger Monica Demorior.

Fakta kring svensk ost
* Sveriges självförsörjning av ost sjunker. År 2017: 45 procent, 2007: 68 procent och 1997: 86 procent.
* 2017 åt svenskarna totalt 195 000 ton ost. 2007 var motsvarande siffra 160 000 ton och 1997 137 000 ton.
* För att tillverka 1 kilo ost går det åt cirka 10 kilo mjölk. Utsläppen för att producera 1 kilo svensk mjölk är 1 kilo koldioxidekvivalenter, EU-genomsnittet är 1,3 kilo.
* I Sverige finns i dag 319 000 mjölkkor, att jämföra med 1930-talet då vi hade 2 miljoner mjölkkor.

Källor: SCB, Jordbruksverket, Svenskt kött, Lesschen et al enligt pressrelease LRF

Dela denna nyhet

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

NYHETER VARJE VARDAG?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Klassikern pappersbaserat förpackad

Klassikern pappersbaserat förpackad

En svensk klassiker i form av Scan falukorv på 800 g-ring, blir nu pappersbaserat förpackat i en innovation från Mondi, istället för i dagens plast.

Siaglass och Skistar i nytt glassamarbete

Siaglass och Skistar i nytt glassamarbete

Siaglass och Skistar bygger ett nytt samarbete. Det tar sin utgångspunkt i snögubben Valle som finns på Skistars destinationer och som nu blir glass.

Så ofta kollar vi svenskar mobilen

Så ofta kollar vi svenskar mobilen

En tredjedel svarar ”mer än 50 gånger per dag”, var femte 18-29-åring ”mer än 100 gånger per dag”. Det gäller hur ofta vi svenskar kollar mobilen.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.