ANNONS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Svenskar deppar över ekonomin

Svenska hushåll är deppiga när det gäller ekonomi och utsikter framåt.
Det förvånar Konjunkturinstitutet eftersom man inte ser samma pessimism i andra länder.

Det är i Konjunkturinstitutets färska barometer som svenska hushåll fortsätter att vara ovanligt negativa när det gäller utsikterna för den svenska ekonomin.
Skillnaden mot hur man i andra länder ser på den närmaste framtiden är markanta, menar man på KI.

– Vi ser att hushållens syn på den egna ekonomin inte är så svag, utan det som drar ned är synen på den svenska ekonomin. Vi har inga bra svar på varför det är så, det är lite svårt att förstå när arbetslösheten just bottnat. Vi har tänkt förut att det kanske beror på fallande huspriser, men det har varit fortsatt svagt, säger prognoschefen Ylva Hedén Westerdahl till Nyhetsbyrån Direkt.

Hushållens förtroende på den svenska ekonomin sjönk i november från 92,7 till 91,9.
Mikroindex, som mäter vad hushållen tror om den egna ekonomin, sjönk till 93,3

Hos KI tror man att all negativ rapportering kring oroligheter, våld och skjutningar kan påverka förtroendet även för ekonomin.
– Många kan ha en känsla av att det inte är så bra som det verkar. Det är nog en blandning av olika saker vid olika tillfällen. Det finns också en osäkerhet om räntorna, om de kommer att höjas, och mycket osäkerhet i omvärlden. Det kan också vara vi själva som påverkar, när vi säger att det inte kommer att vara så här bra för evigt, säger Hedén Westerdahl.

ANNONS <- SWAJPA ->

SENASTE NYHETERNA

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch