Tar upp kampen nära Svampen Hemköp satsar i expansiva Örebro

Örebro växer kanske inte så att det knakar.
Det är bara byggjobbarna som får det att låta så.
Men när Hemköp öppnar vid Svampen och rullar ut e-handeln över Närke så är det ett tecken i tiden.

Man kan, naturligtvis, öppna en ny butik på flera sätt.
Att låta brandlarmet gå så att butiken får utrymmas strax efter att man klippt invigningsbandet är ett sätt.
Att ha en parkeringsvakt som lappar bilar utanför entrén när premiärkunderna kommer är ett annat sätt.
Att öppna en ny mataffär mitt i en byggarbetsplats är en tredje variant.
Mari Wall gjorde alltihop när hon som butikschef sparkade igång Hemköp Svampen i Örebro  i maj.
Det blev hur bra som helst.
För övrigt var det dessutom hon som stod och grillade i butiken när brandlarmet löste ut.
– Det blev lite för varmt, erkänner hon timmen senare.
Nåja.
Det har väl hänt förr att det gått hett till i handeln.
P-vakten?
Jodå.
Han lappade med en berusad papegojas monotona envishet bil efter bil och fick ett antal kunder till hjärtinfarktens rand innan de upptäckte att lapparna som såg ut som en oförutsedd utgift på 800 kr bara var en varning om att använda p-skivan nästa gång.

Byggs och byggs…

Då är det där med byggarbetsplats svårare att förklara bort.
Det vill Mari Wall inte ens göra.
– I november ska de vara klara i det här kvarteret vi finns i, säger hon och får det att låta som om ett halvår med pneumatiska borrar ringande i öronen är en ren njutning.
På sätt och vis är det det också.
Här pratar vi kundunderlag.
Och en omvänd miljonprograms-tidtabell.
För när miljonprogrammets bostadsområdet slogs upp under 1960- och 1970-talen klagade många på att husen byggdes först, gångar och vägar i området långt senare och servicen i form av butiker och annat inte förrän efter flera år.
Vid Svampen i Örebro är det tvärtom.
”Här rivs för att få luft och ljus”, hade Strindberg kunnat recitera sin dikt ”Esplanadsystemet” från 1883 om han kommit förbi för ett par år sedan.
Det är på gamla mejeritomten som det kvarter byggts där Hemköp Svampen ligger och det är en del av Örebro där förut tunga industrilokaler stått som bastanta sergeanter på vakt mot all tillvarons lättsinne men nu fått ge vika för det faktum att Örebro är en annan stad när snart en femtedel av det 21:a århundradet gått.

Örebro är framåt

Örebro bygger på den relativa skalan mest i landet och kommunen kan stolt konstatera att man blir några tusen invånare fler per år.
2016 års 146 105 invånare i Närkes residensstad ska vara 154 005 år 2020 (fråga inte vilka de där fem sista är!) och inte mindre än 163 860 år 2025.
Det kvarter där Hemköp ligger är först ut i omdaningen av Norr – men i området runt omkring ska under de närmaste åren 29 hus byggas.
Flerfamiljshus.
– Det är en speciell känsla att öppna butik i en sådan omgivning och vid en sådan tid, konstaterar Mari Wall.
Det är det, uppenbarligen, fler som tycker.
35 personer har anställts i den nyöppnade butiken.
Drygt 700 sökte jobb där.
Vid Mejeritorget – som platsen fortfarande heter till åminnelse av tider när mjölken i kvarteret inte bara fanns i 1- och 1,5-litersförpackningar utan fraktades hit från dåtidens alla mjölkbönder – blir Hemköp ett nav när bostäder och handel växer fram.
Fokus på färskvaror, ett brett ekologiskt sortiment och manuella diskar för fisk, ost och delikatesser, är förstås en beskrivning som skulle läggas på karbonpapper kring varje ny butik i Sverige.

Klockrent, faktiskt

Men som taktisk butiksöppning på en växande marknad känns Hemköp Svampen som det där extra esset i bakfickan eller kavajärmen.
På Norr finns ingen större butik att konkurrera med, Ica Maxi Eurostop ligger ett trafikljus, en vänstersväng och två kilometer asfalt bort, Coop Forum norr om Örebro i trakterna av invånartäta Lillån och Hovsta lade ner för ett par år sedan och för de 3.600 anställda vid närliggande universitetssjukhuset USÖ ligger Hemköp som ett ljus i mörkret på pendlingsvägen hem från kvällsskiftet.
Därav också öppettiderna 7-23 sju dagar i veckan.
– Vi tror på den här satsningen, vi tror på området och vi tror att det är de här öppettiderna som är perfekta för oss, säger Mari Wall.
Svårt att hitta är det knappast heller. Ingen örebroare och knappast någon mellansvensk i övrigt heller svävar i ovisshet om var Svampen i Örebro ligger.
Arkitekten Sune Lindströms vattentorn som invigdes 1958 rymmer inte bara nio miljoner liter vatten utan är dessutom 58 meter hög.
Vattentornet imponerade för övrigt så mycket på Saudiarabiens dåvarande prins Faisal bin Abdul Aziz att han 1971 lät bygga en kopia av Svampen i huvudstaden Riyadh.
Men 33 procent större, förstås.

Bytte väderstreck

Det hör strängt taget inte hit.
Ej heller att örebroarna borde ha vetat vad de kunde vänta sig av Lindström eftersom han vid krigsutbrottet ritat stadshuset, tillika stadshotellet i Karlskoga, och då velat bygga ett ”vinkelhus med förbindelsetunnlar, skyskrapor och tyrolerrestauranger” men fick nöja sig med ett vanligt fyrkantigt hus med en innergård.
Inte konstigt att han släppte på handbromsen när han kom till Örebro.

Till Örebro kom butikschefen Mari Wall från Mariahallen på Hornsgatan 74 i Stockholm – hon bytte så att säga Söder mot Norr – och om den butiken finns kanske inte lika mycket kulturhistoria som kring Svampen, även om Mariahallens fastighet finns på en oljemålning av Gotlander från 1960.

I Mariahallen har Mari jobbat de senaste två åren och innan dess veckopendlade hon till jobb i samma kedja i Hedemora och i Malung.
Dialekten avslöjar att hon har tio mil och en dryg E18-timme till hemmet i Karlstad och leendet att hon trivs med den nya butiken.
1 700 kvadratmeter är kanske inte gigantiskt men butikens form och planeringen av den gör att trivselfaktorn är hög och dispositionen av utrymmena klockren.

E-handel nästa

Den saken behövde man – om man vill – å andra sidan bara bry sig om de fyra första veckorna av Hemköp Svampens tillvaro.
13 juni – mindre än en månad efter starten till och med – var det utsatta datumet att rulla ut e-handeln i Örebro med utgångspunkt från Hemköp Svampen.
– E-handeln tror vi jättemycket på, konstaterar Mari Wall mellan invigningsbestyren.
– Med de stora arbetsplatser som finns här omkring och med de stora invånartäta områdena utanför tätorten många bilpendlar till lär behovet och viljan att e-handla vara stor.
Så är det nog.
Och så blir det nog.
Svampen intill med utsiktstorn, kafé och konferensanläggning har snittat på 100 000 besökare per år i ett halvsekel drygt.
Hemköp Svampen har därmed ett mått att ta sikte på.
Det löser man nog.
Om p-vakterna är vänliga även i fortsättningen och förser e-handlarna med p-skiva när de ska hämta sina varor istället för att lappa dem.
Och om butikschefen håller sig borta från grillen.
Byggnadsarbetarna förlåter vi redan i förväg. De skapar ju bara nya bostäder, inte minst för de barnfamiljer som man räknar med ska fylla husen runt torget och kvarteren i närheten.
– Du ser, säger Mari Wall apropå barnfamiljerna och visar förmågan att planera för framtiden.
– Då blir det ju fler nya kunder även på lite längre sikt…

Dela denna nyhet

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

NYHETER VARJE VARDAG?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Ny matfestival får premiär i oktober

Ny matfestival får premiär i oktober

En ny matfestival för ”medveten gastronomi” ska samla Nordens stjärnkockar och genomföra sin första upplaga i oktober i år i Stockholm.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.