Vanliga plastpåsar bäst för miljön

Tyg­- eller papperskassar om man ska tänka på miljön?
Icke.
Nu har danska forskare kommit fram till att vanliga plastpåsar är det bästa för klimatet.

Danska miljöstyrelsen publicerade nyligen en studie där man analyserat våra vanligaste shoppingkassars ekologiska livscykel – från produktion tills de slängs.
Ambitionen var att identifiera vilken påse som har den bästa miljöprestandan totalt – om man ser till klimatpåverkan, ozonpåverkan, giftighet för människor och miljö, vattenavgång och annat.

Man testade sju material och kom fram till att vanliga plastpåsar att de slag vi möter i våra matbutiker är de som har den klart lägsta miljöpåverkan ur de flesta synvinklar.
När det gäller återvinning kom danskarna fram till att det bästa är att använda plastpåsen som soppåse istället för att slänga den direkt i restavfall eller återvinning.

Störst miljöpåverkan?
Den har tygkassen av ekologisk bomull, enligt rapporten. Den behöver användas minst 149 gånger för att bli kvitt sin klimatpåverkan och minst 20 000 gånger om man ska se till alla miljöindikatorer.

Inte heller papperspåsen gjorde forskarna nöjda efter som den behöver återvändas 43 gånger om hela dess miljöpåverkan ska nollas.
Forskarna påpekar dock att alla påsar ska och bör återanvändas så många gånger som möjligt innan de blir soppåsar eller kastas i återvinning eller restavfall.

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

NYHETER VARJE VARDAG?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Magnus metod ska skapa nya maträtter

Magnus metod ska skapa nya maträtter

Doktoranden Magnus Westling har skapat en metod för att förbättra maträtter och utveckla recept – med början i råvarornas smakkaraktär.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.